Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ge ö-borna skolorna som gåva

Annons

Norrtälje kommuns program för utveckling av landsbygd och skärgård har en kaxig rubrik, “Sveriges populäraste landsbygd”. Programmet lyfter fram lokalt utvecklingsarbete och betonar värdet av samarbete mellan kommunen och föreningsliv. Förväntat resultat av insatsen är positiv samhällsutveckling på landsbygden.

Anmäl text- och faktafel

Vi som verkar i Väddöbygden har erfarenhet av att samarbeta och vet värdet av att hjälpas åt. Våra erfarenheter är en tillgång när Norrtälje kommun kraftsamlar för att utveckla “Sveriges populäraste landsbygd”.

Två av Väddöbygdens ö-skolor har stängts, Singö och Björkö. Föreningar på öarna begär att kommunen lämnar över de strategiskt viktiga byggnaderna till bygden. Men förhandlingarna går trögt, tjänstemän och politiker undviker att svara på mail och telefon, det går månader, halvår och hela år mellan tillfällena till kontakt. Är det en taktik för att trötta ut ö-borna?

Jag vill vädja till dem som har makt att påverka beslut i Norrtälje kommun att ta hjälp av de lokalt förankrade föreningarna i utvecklingsarbetet, ta vara på eldsjälarnas engagemang, ge dem förtroendet att ta hand om sina hus, Singö skola och Björkö hembygdsgård (skolans matsal), lämna över husen som gåva och se det som en insats från Norrtälje kommun för positiv samhällsutveckling i Väddöbygden.

Lena Svenonius, Björkö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel