Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fult spel av minoritetsstyret kring kulturskolan

I Dagens Nyheter 11 september kan man läsa om Liberalernas nya visioner för skolpolitiken. ”Liberalerna ska bli bättre på att lyssna på lärarkåren och ägna sig mindre åt politisk detaljstyrning av skolan. Det lovar den nya partiledaren Nyamko Sabuni som anser att L har drivit igenom för många reformer för snabbt”.

Anmäl text- och faktafel

Den nya tanken har inte sjunkit in hos Liberalernas ledare i Norrtälje, Robert Beronius, som är ordförande i barn- och skolnämnden. Han verkar ha som mål att genomföra alla sin ”vallöften” utan att kontrollera om de har stöd i professionen eller i politiken. Nu gäller det om kulturskolan ska flyttas från barn och skolnämnden till kultur- och fritidsnämnden och varför.

Kulturskolan har en betydelsefull roll för hur eleverna på olika sätt kan möta kultur och även hitta inspiration att gå till skolan. Kulturskolan har hittills varit intimt kopplad till skolornas kollegier och samarbetet sker på olika sätt.

När frågan har behandlats i de berörda nämnderna har alla, även tjänstemännen, varit eniga om att frågan skall behandlas utförligare i kommunfullmäktige. Detta har man tagit beslut om i nämnderna.

Eftersom frågan inte har utretts på ett adekvat sätt, till exempel vilka konsekvenser som detta eventuella byte skulle innebära, har hela oppositionen, alltså en majoritet, valt att “ej deltaga i beslutet” i väntan på en utförligare utredning och debatt i kommunfullmäktige. Så är den demokratiska tågordningen i viktiga principiella frågor. Det finns alltså ingen politisk enighet eller majoritet i kommunen för att under rådande förhållanden flytta kulturskolan till kultur- och fritidsnämnden.

I minoritetsstyrets ”Mål och Budget för 2019 - 2021" står det att kulturskolan skall flyttas från barn- och skolförvaltningen till kulturförvaltningen. Nu hävdar moderata kommunstyrelseordföranden Bino Drummond, påhejad av Liberalernas Robert Beronius, att frågan redan är avgjord eftersom den togs upp under punkten Mål och budget och då röstades igenom i fullmäktige. Det skulle innebära att alla diskussioner och obesvarade frågor som kommit upp i nämnderna är helt betydelselösa.

Kvar står nu oppositionen med lång näsa! Vi har endast en möjlighet att stoppa detta fula politiska spel genom att inte godkänna reglementena för nämnderna. Dessa ska tas i kommunfullmäktige den 7 oktober. Reglementena styr nämndernas arbetsuppgifter.

Det mer allvarliga är att inte de berörda lärarna har fått delta i någon som helst konsekvensanalys. Vad betyder det för kulturskolan att flyttas från barn- och skolnämnden? Hur påverkar det musiklärarnas möjlighet att delta i det pedagogiska arbetet på skolorna? Planering, samarbete, ensemblearbetet, skolhögtider, hjälpa enskilda elever att hitta motivation i skolarbetet genom musiken med mera.

Frågorna är många och ännu obesvarade. Frustrationen är återigen stor i lärarkollektivet över politiker som inte kan skapa dialog eller låta bli att peta i det pedagogiska arbetet utan att tydligare beskriva varför.

Det borde vara en självklarhet att presentera en tydlig konsekvensutredning. Om nu Liberalerna vill leva upp till att ” bli bättre på att lyssna på lärarkåren och ägna sig mindre åt politisk detaljstyrning av skolan“ måste det visa sig i handling.

Mats Wedberg (MP)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel