Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Färre sommarjobb med moderat politik

Annons

Sommaren 2018 fick samtliga unga som sökt också ett erbjudande om sommarjobb. Sommaren 2019 – under det moderatledda styret – får bara en tredjedel av ungdomarna ett erbjudande.

Anmäl text- och faktafel

I fjol sökte 550 ungdomar till kommunen för att få ett sommarjobb. Tack vare den sommarjobbsgaranti som samverkansstyret och Socialdemokraterna lyckades uppnå så fick samtliga ungdomar ett erbjudande om anställning.

I år ökade antalet sökande till 600, vilket naturligtvis är glädjande. Dessvärre så erbjuds bara 200 av dessa ungdomar ett sommarjobb. Det är 400 ungdomar i kommunen som inte erbjuds möjligheten till ett sommarjobb – trots att de vill arbeta.

Det första sommarjobbet har stor betydelse. Att få sina första egentjänade pengar, att få skriva de första raderna i sitt CV, att få de första kontakterna på arbetsmarknaden. Att ha ett jobb ger frihet, och vikten av det allra första jobbet kan inte underskattas.

Extra viktigt är det första sommarjobbet för de som står längst från arbetsmarknaden – de unga vars föräldrar inte har kontakter eller möjligheter att hjälpa sina tonåringar med ett första sommarjobb. Som vanligt är det mot dessa som den borgerliga politiken slår hårdast.

För oss socialdemokrater är det självklart – unga människor som vill jobba ska också få möjligheten till det. Vi kan besviket konstatera att Moderaterna inte verkar hålla med.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Mona Hammad, ordförande SSU Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel