Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det viktigaste är inte vem som äger fastigheten

Det har varit alldeles för mycket fokus i debatten på vem som ska köpa eller inte köpa fastigheten med Singö skola. Fokus borde istället ligga på att kommunen gör en så bra affär som möjligt, som kommer alla invånare till del, och på att fastigheten säljs till någon som kan förvalta den på bästa möjliga sätt för bygdens utveckling, till exempel genom utökad samhällsservice. Det kan avse att köparen skapar fler arbetstillfällen eller att fastigheten kommer att nyttjas som trygghetsboende, särskilt boende, skola, livsmedelsbutik eller annat.

Anmäl text- och faktafel

Vem som äger fastigheten är därför av underordnad betydelse. Viktigare är istället vad ägaren avser göra med fastigheten. Det är också av betydelse att kommunen avyttrar fastigheten på ett juridiskt korrekt sätt som inte lämnar utrymme för spekulation om korruption, och som inte innebär att invånarna invaggas i falska förhoppningar om vad som är möjligt att göra och som därigenom ökar politikerföraktet.

Själv hade jag allra helst sett att Singö skola inte hade lagts ner. Den bästa nyttan för bygdens utveckling hade varit att låta Singö skola finnas kvar. Med sådana vänner som de partier som nu vill försöka få sig att framstå som landsbygdsvänner behöver landsbygden inga vänner.

Nu ser verkligheten ut som den gör. Skolan är nedlagd. Då borde fokus ligga på att fastigheten säljs till någon som kan förvalta den till bästa möjliga nytta för kommuninvånarna. Det skulle kunna vara Singö utveckling ekonomiska förening, men det kan lika gärna vara ett annat bolag eller rent av en privatperson eller en ideell förening. Enda sättet att veta är att lägga ut fastigheten till öppen försäljning och låta de potentiella köparna motivera vad de vill göra med fastigheten, och därefter fatta ett samlat beslut.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel