Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det måste vara lätt att göra rätt

Sedan 2015 är det förbjudet för fritidsbåtar att tömma sin toatank i havet. En lag som många båtägare till en början var kritisk till – med argument som att det skulle bli stora kostnader att bygga om eller byta ut befintlig hålltank för toalett på båten. Och med frågan om det verkligen kommer att finnas toatömningsstationer så att det täcker behovet av hålltankstömning.

Nåja, lagen trädde i kraft och det ploppar upp toatömningsstationer på allt fler ställen, vilket är jättebra. Och man tänker ju att man får ha tålamod med gästhamnar och båtmackar så att de får flyt på sina system.

Många gästhamnar stoltserar med tillgång till både färskvatten och toasug i sin marknadsföring. Och ja, jag väljer gärna en sån gästhamn där jag vet att jag kan ta mitt ansvar. Många gånger verkar det dock som om att har man bara ställt dit en sug så har jag löst problemet så att säga.

I år har det gått sex år sedan lagen trädde i kraft och efter några veckors båtliv i vår egen skärgård samt på Åland och i Finland blir jag förvånad och upprörd över hur dåligt det fortfarande fungerar. Inte alltför sällan ligger toatömningen längst in i en trång hamn och inte anpassad efter båtar, det går helt enkelt inte att lägga till.

Inte alltför sällan är det så att det är den sista platsen i gästhamnen som blir kvar att nyttjas för att härbärgera en båt över natten så att tömningsstationen helt enkelt blir blockerad. Inte alltför sällan är det också så att tömningsstationen är ”ur funktion”, vilket vi blev informerade om av en arg caféägare häromdagen. Skylten ”ur funktion” på toasugen hade suttit så länge så att den inte syntes från vattnet i alla fall.

Som ordförande i Bygg och Miljönämnden, där vi bland annat ansvarar för beslut om att döma ut enskilda avlopp och ibland ålägger fastighetsägare om stora investeringar i syfte att förbättra och rädda våra sjöar och vattendrag vill jag vara med och ta det ansvar jag kan – jag vill inte tömma min skit i havet!

Man kan tycka att om en eller annan fritidsbåt tömmer sin tank i havet inte spelar så stor roll, men det är ändå en lagstiftning som många båtägare vill följa. Vi vill ta vara på det vackra vi faktiskt nyttjar och har till låns för några veckor på sommaren. Därtill har båtlivet i det närmaste exploderat i pandemitider, behovet av toasugar ökar.

Vad jag skulle vilja se och fler båtägare med mig är att fler båtmackar (som ofta ligger lättillgängligt), utrustas med toasug eller att man i den mån det går placerar sugen långt ut på en brygga som passar båtar med både varierande längd och djup. Och – det måste verkligen fungera! Det måste helt enkelt vara lätt att göra rätt!

Ann Lewerentz (M), ordförande i Bygg- och Miljönämnden och seglingsfantast.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel