Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det här måste Norrtälje göra för att få en levande demokrati - även i framtiden!

Fler unga behöver engagera sig politiskt. Det finns i Norrtälje alldeles för få unga förtroendevalda, då endast 13 av 95 personer i kommunfullmäktige är födda på 1980-talet och senare. Detta är ett tilltagande problem då medelåldern i vårt högst beslutande organ är 57 år gammal.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Parallellt med föråldringen sker det fler avhopp från yngre politiker än någonsin, brinntiden för att engagera sig idag är alltså inte lika lång som förut. Orsakerna är många, men exempelvis handlar det om att unga inte känner sig delaktiga, att våra befintliga möten inte är tillräckligt intressanta samt att den allmänna synen på en politiker behöver förändras för att appellera yngre. Vi lever nämligen i ett tidevarv där den individualistiska identifikation till en subgrupp är viktigare än till nationen, kommunen eller religionen.

Genom dessa två konstateranden går det att dra slutsatsen att politiker bara blir äldre och äldre, samt att framtidens medborgarna i mindre utsträckning kommer ha folkvalda i samma ålder som representerar dem. Det menar jag kan leda till politiska beslut som inte alltid är i samklang med den målgrupp besluten riktas för. Konsekvensen som sker då är att det i ännu högre grad skapas ett politikerförakt. Ett dystopiskt tillstånd där gemene man inte längre har förtroende för de förtroendevalda.

För att motverka en åldersmässig ojämställdhet och alla negativa konsekvenser som det medför behöver samtliga politiska partier i kommunen förbättra arbetet med att attrahera yngre in i organisationerna. Partierna behöver se över hur man strukturerar möten, och var man träffas. Nämndmötena behöver förläggas på tidpunkter och i lokaler som även passar unga. En högre frekvens av rotationen bland uppdragen behöver ske, det finns fler kompetensattribut än erfarenhet. Till det behöver mentorsroller knytas de yngre, kunskapsöverföringen idag är bristfällig i partierna. Vi behöver också bli bättre på att diskutera ideologier och värderingar, lokalpolitik kan lätt bli ett praktiskt hantverksarbete och det tilltalar inte yngre i deras nyfikenhetsfas. Ytterligare behöver skolorna bli bättre på att tillåta politiska partier i sina lokaler, det är idag i det närmast omöjligt att stå i skolorna och samtala, förutom när det är val. Unga behöver fler naturliga vägar in i demokratin och här bär rektorerna ett stort ansvar. På sikt behöver vi också inrätta ett ungdomsfullmäktige.

Nicklas Salmin (L) Ordförande i val- och demokratinämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel