Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiet värnar Norrtäljemodellen

Det har efterfrågats Centerpartiets syn på Norrtäljemodellen. Några har tagit ett utredningsuppdrag i regionen om styrning av Kommunalförbundet sjukvård- och omsorg i Norrtälje (KSON) som om att man vill avveckla Norrtäljemodellen.

Norrtäljemodellen kom till när socialdemokrater med flera partier ville lägga ner Norrtälje akutsjukhus. Kajsa Hansson, då landstingsledamot från Centerpartiet, var en ledande person i motståndsrörelsen mot detta.

Den starka opinionen i kommunen ledde till att sjukhuset blev kvar och att man då startade Tiohundraprojektet, det vill säga ett mer lokalt inflytande över sjukvården och omsorgen för Norrtäljes invånare. Detta skulle ses som en garant för att sjukhuset skulle bli kvar och en bättre samordning mellan sjukvård och omsorg. Tiohundraprojektet övergick till ett kommunalförbund, KSON, när projektet blev permanent verksamhet.

Centerpartiet ser att verksamheten i dag har höga nöjdhetsvärden från patienterna när det gäller både omsorg och hemtjänst, i jämförelse klart bättre än både regionen och riket. Även sjukhuset är ett av landets populäraste i landet i sin storlek och ger en sjukvård i framkant till låg kostnad. Sjukhuset är litet och eventuella besparingar gör att det kommer att ha svårt att driva sin framstående verksamhet.

Utifrån detta är det inte skrotning av Norrtäljemodellen som ska ske utan en fortsatt utveckling med mer effektiv samverkan mellan vård och omsorg, bland annat ökad digitalisering och mer förebyggande hälsovård.

Någon förändring av inriktning med andra sätt att till exempel upphandla sjukvård har inte diskuterats mellan kommunen och regionen. I samband med utvärderingen som gjordes hösten 2019 fanns ett antal frågeställningar som skulle fortsätta beredas under 2020. Det var bland annat om kansliet var överdimensionerat, om biståndsbedömningen var optimal, hur styrningen av verksamheten skulle utvecklas och om ett utökat eget kapital till Tiohundra AB som motsvarar vad de andra sjukhusen i regionen har i eget kapital. Detta har inte diskuterats då pandemin kom emellan och alla politiska resurser och tjänstemannaresurser fick koncentreras på denna.

Det är viktigt att alla förstår att sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun har specifika förutsättningar. Det gäller till exempel stora avstånd med gles bebyggelse, större andel åldringar över 80 år där vårdbehovet är som störst och sjukhälsotal som är klart högre än regionen i snitt.

Det är min förhoppning, när nu samverkansdiskussionerna återupptas, att regionen också medverkar till finansieringen av sjukvården som ger Tiohundra AB bra förutsättningar. Alliansen i kommunen har i sitt budgetförslag ett medlemsbidrag till KSON som ger ekonomi för en god omsorg i kommunen.

Jag kommer att slå vakt om Norrtäljemodellen!

Anders Olander (C), kommunalråd i Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel