Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centerpartiet gör budgeten grönare - och sänker skatterna med 13 miljarder

Annons

Under onsdagen presenterades den första höstbudgeten som förhandlats fram mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna. Det är en budget med stort fokus på klimatet, åtgärder för en levande landsbygd och mer effektivt jobbskapande. Det är också en budget som sänker skatterna rejält.

Anmäl text- och faktafel

Att budgeten har just den profilen beror på att Centerpartiet har gjort skillnad i 2020 års budgetförhandlingar. Vi har fått igenom betydande förändringar som ändrar inriktningen på den ekonomiska politiken i Sverige och stärker oss inför framtiden.

Vi ser till att skatterna sänks med 13 miljarder kronor nästa år. 2021 planeras sedan fortsatta skattesänkningar med ytterligare minst 3,5 miljarder kronor. Vissa av skattesänkningarna är en del av en grön skatteväxling, där skatten på jobb och företagande sjunker medan miljö- och klimatskadlig verksamhet får skatta mer.

I årets budget ser vi till att gynna miljövänliga åtgärder som installation av solceller och övergången till en fossilfri fordonsflotta. Miljö- och klimatbudgeten innehåller flera stora satsningar för att Sverige ska nå målet om att ha noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Vi hjälper också företag som arbetar med nästa generations miljöteknik, samt förstärker avdraget för de som jobbar med forskning och utveckling.

Vi vill stoppa den oroande utvecklingen av gängkriminalitet som lett till skjutningar och dödsfall, och gör därför satsningar för att hela rättskedjan från polis till domstolar ska fungera bättre. Centerpartiet deltar också aktivt i de samtal som just nu förs brett i politiken för att lösa den förvärrade situationen med skjutningar och sprängningar som även drabbar oskyldiga.

För att göra det lättare att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden satsar vi på att sänka arbetsgivaravgifterna betydligt för personer som är nya på arbetsmarknaden genom ett ingångsavdrag. För att snabba på integrationen ser vi även till att etableringsjobben införs och utökas så att även småföretag kan använda den nya anställningsformen, samt att det satsas betydligt mer på svenskundervisning för nyanlända.

Många i vår kommun är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. Vi har i budgetförhandlingarna sett till att skatten på bensin och diesel sänks nästa år, vilket innebär att skatten endast indexeras upp i takt med övriga priser i ekonomin. För 2020 innebär det en lägre uppräkning än den som gäller för 2019, som drevs igenom av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Vi ökar samtidigt takten i omställningen av transportsektorn för att minska de klimatfarliga utsläppen. Den som köper en miljöbil får ta del av klimatbonusen. Samtidigt förbättras laddinfrastrukturen. Totalt handlar det om satsningar på en miljard kronor för gröna transporter i hela landet.

En stor framgång för oss i budgetförhandlingarna är att försvaret ska få ett historiskt tillskott under de kommande åren. År 2022 tillförs fem miljarder och sedan lägger vi till ytterligare fem miljarder årligen under försvarsinriktningsperioden. Genom överenskommelsen säkrar vi en förstärkning av svensk försvarsförmåga i en orolig tid.

Mycket viktig Centerpolitik genomförs nu i budgeten, och fler stora förändringar är planerade. Centerpartiet valde i och med januariavtalet att ta ansvar för Sverige, och i höstbudgeten som presenteras idag är det tydligt att vi också gör det i praktiken.

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel