Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Behåll förskolorna i Björkö-Arholma och Köpmanholm

En levande landsbygd är en av hörnpelarna i Sverigedemokraternas politik i Norrtälje kommun, och har varit så mycket länge. Att avveckla förskolor och därmed minska servicen på landsbygden rimmar illa med vår uppfattning att satsa på en levande landsbygd i vår kommun.

Anmäl text- och faktafel

För oss innebär en levande landsbygd att vi i större utsträckning behöver locka hit exempelvis människor mitt i livet, föräldrar, entreprenörer som tack vare ny teknologi både kan bo och driva företag på landet och därmed skapa arbetstillfällen och helt enkelt må bra. Människor som redan bor på landsbygd ska inte behöva flytta därifrån till följd av avveckling och försämrade levnadsvillkor. Vad innebär en levande landsbygd om inte människor som bor där permanent, skapar arbetstillfällen och betalar skatt?

Alla vill inte bo i en stad. Många människor föredrar att bo på landet. För några är det närheten till naturen som lockar, andra söker ett lugnare livstempo och kanske en bättre balans mellan arbetsliv och fritid.

För att människor ska vilja och våga ta steget och flytta ut på landsbygden, antingen från tätorterna i vår kommun eller från våra grannkommuner, så måste vi se till att deras vardag fungerar drägligt, det är minimum. Vi behöver med andra ord se till att det fungerar att hämta och lämna på förskolan utan att behöva lägga orimligt med tid på att bilpendla. Skulle förskolorna i Björkö-Arholma eller Köpmanholm läggas ned skulle det för vissa kräva hel arbetsvecka per månad för att lämna och hämta sina barn. Detta är givetvis orimligt. För att inte tala om miljöeffekterna.

En styrka för Björkö-Arholma och Köpmanholm är att vi faktiskt redan har dessa föräldrar på plats som uppfyller ovan nämnda kriterier för en levande landsbygd. Där bor i dag redan människor som kommer från, eller har flyttat in från, företrädesvis Stockholm. Dessa föräldrar kämpar på för att kombinera arbetsliv och familjeliv, till glädje för vår kommun och för dem själva också får man hoppas. Icke att förglömma att det finns en stor inneboende kraft och styrka hos alla dem som bor och verkar på landsbygden, en kraft som är väl värd att ta till vara.

De mindre förskolorna är kanske inte lönsamma om man betraktar dem isolerat. Men varför ska vi göra det? Vi sverigedemokrater anser att ”satsa på landsbygden” betyder att se ett större sammanhang. Vi måste räkna in alla de positiva bidragen i ekvationen, som arbetstillfällen, skattekraft och inte minst att fler vågar följa efter och bosätta sig på landsbygden.

Som en av föräldrarna på den ena nedläggningshotade förskolan uttryckte det: ”Vi begär inte mycket, varken badhus, nära till affär eller annan samhällsservice, men vi behöver en förskola för våra barn för att få möjligheten att jobba och få tillvaron att gå ihop, annars kan vi inte bo kvar”.

Vi sverigedemokrater kan bara hålla med och vi kommer därför aldrig att stötta förslaget om nedläggningarna av förskolorna, och vad vi erfar så håller övriga partier med om detta efter dialog med föräldrarna. Bra så, men frågan blir då istället hur vi ska hantera denna typ av ärenden i framtiden då detta förslag har inneburit en stor oro, ilska och besvikelse hos berörda föräldrar som ska ha fått reda på förslaget via media. Den typen av kommunikationsbrist är oacceptabel när det har en sådan enorm påverkan på människors liv och kommunen behöver här lära av misstaget.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Sune Rehnberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel