Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bankers etik – vad gör Roslagens Sparbank

Hej, läser en artikel i DI att Swedbank kopplas till syriska kemvapen.

DI skriver att upptäckten gjordes i samband med en intern granskning.

Anmäl text- och faktafel

Swedbank kom förra året att identifiera transaktioner med den ökända banken FBME, som tidigare kopplats till Syriens kemiska vapenprogram, skriver Dagens Industri.

Upptäckten gjordes i samband med en intern granskning och var så anmärkningsvärd att personer inom Swedbanks högsta ledning informerades om dem. Samtidigt är det oklart när transaktionerna genomfördes vilket är av betydelse sett till de sanktioner USA och EU infört mot Syrien och kemvapenprogrammet, skriver DI.

Enligt DI:s uppgifter gjordes transaktionerna mellan Swedbanks kunder i Litauen med en eller flera kunder i FBME.

Swedbank har tagit del av DI:s uppgifter men valt att inte bemöta dem.

USA driver en undersökning mot Swedbank och har i samband med den ställt frågor om bankens affärsrelationer med FBME, enligt DI som hänvisar till flera medier.

Som alla vet finns en nära relation till Swedbank och Roslagens Sparbank. Om det visar sig att Swedbank har begått oegentligheter och blir bötfälld av USA måste relationen till Swedbank ses över och förhoppningsvis förändras. Det blir inte lätt med tanke på framförallt verksamhetsprocesser och IT-system är starkt ihopkopplade mellan bankerna.

Finns idag ett etiskt regelverk som reglerar denna typ av relation med "moderbanken"? Den enkla vägen för bankledningen är att avvakta pågående utredningar samt hävda att man inte har insyn i Swedbanks affärer.

Finns någon, och i så fall vilken relation har Roslagens Sparbank i detta? Önskvärt är att bankledningen tar avstånd från denna typ av affärer och förhoppningsvis hänvisar till bankens etikprogram, om något sådant finns.

Att förre statsministern Göran Persson som nyligen valdes till Swedbanks nya styrelseordförande är inblandad i detta är osannolikt.

Som långvarig kund i Roslagens Sparbank är jag tacksam för uttalande och åtgärder från bankens sida. Mitt förtroende finns kvar för banken men har tyvärr fått sig en rejäl törn.

Olle Löfdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel