Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Även Kulturskolan måste följa lagen

Ska vi höja kunskapsresultaten i skolan i vår kommun är en bra start att följa skollagen, läroplaner, timplaner och förordningar. Kraven som finns på att uppfylla den garanterade undervisningstiden finns av en anledning och syftet är just att säkerställa goda kunskapsresultat.

Anmäl text- och faktafel

På grund av detta har Skolinspektionen varit mycket tydlig med att elever inte regelbundet får missa ordinarie undervisning. Det är alltså inte okej att regelbundet gå från en till exempel en mattelektion för att istället delta i Kulturskolans aktiviteter. När detta ändå skett och det har kommit till Skolinspektionens kännedom har myndigheten förelagt kommuner med stora viten och med krav på omedelbara åtgärder.

Detta är ingen nyhet, även om vissa vill få det att framstå som en nyhet. Det är allmänt känt att man inte regelbundet får avvika från lektioner för andra aktiviteter, hur lovvärda de än är. Precis som elever inte får gå ifrån lektioner för att ta ridlektioner eller ha fotbollsträning, får elever inte heller missa ordinarie undervisning för att delta i kulturskolans aktiviteter. Det handlar om elevens rätt till skola, dessutom en likvärdig skola.

Tidigare i år har jag träffat rektorerna för kommunens kulturskolor flera gånger, särskilt rektorn vid Kulturskolan i Rimbo. Varje gång har de framfört att de inte vill att kultur- och fritidsnämnden ska ansvara för kulturskolans verksamhet. Detta med motiveringen att elever i så fall inte skulle få gå ifrån lektioner för att delta i kulturskolans aktiviteter. Jag har varje gång påpekat att det inte spelar någon roll vilken nämnd som ansvarar för kulturskolans verksamhet. Skollagen gäller oavsett vilken nämnd som ansvarar för verksamheten.

I strid mot bättre vetande har rektorn för Kulturskolan i Rimbo skickat ut ett brev som på tvivelaktigt sätt även skickats till vårdnadshavare vid den kommunala kulturskolan. Trots full vetskap om att elever inte får gå från ordinarie undervisning för att delta i kulturskolornas aktiviteter har han i brevet uppmanat alla föräldrar att motsätta sig ett nämndbyte med hänvisning till att elever i så fall bara skulle få delta i kulturskolans aktiviteter efter skoltid. Det är tveksam hantering av sanningen när detta gäller oavsett vilken nämnd som ansvarar för verksamheten.

Det gör mig mycket bekymrad att man medvetet sprider falsk information och det finns tyvärr fler exempel på. När förvaltningsdirektören påpekade att det strider mot skollagen att elever missar undervisning för att delta i kulturskolans aktiviteter kunde man läsa på den kommunala kulturskolans egna sidor i sociala medier att det skulle vara ett beslut av förvaltningsdirektören att man inte får missa skolundervisning. Ingen hänvisning till att det följer av lag. Det presenterades också som en nyhet och viktigt meddelande; som om kulturskolornas rektorer själva inte hade vetat bättre.

Andra exempel på falsk informationsspridning är höjningen av avgiften för kulturskolans kurser. Den senaste höjningen beslutades av kommunfullmäktige hösten 2016. Det dröjde ända till denna hösttermin (2019) innan det beslutet verkställdes. Även det förmedlades som en ”chock” och plötslig förändring, trots att det gått snart nästan tre år sedan beslutet togs. I utskick till föräldrar vid den kommunala musikskolan har man påstått att beslutet tagits under våren 2019, vilket alltså inte är sant.

Företrädare för kommunens kulturskolor borde ägna sig åt bättre saker än att förvrida sanningen.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel