Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är Sverigedemokraterna en orsak till den upplevda otryggheten i Hallstavik?

Till att börja med är inte vi politiker sakkunniga experter. Vår roll är att försöka balansera vårt uppdrag genom att ha ett öra mot marken, hålla vår ideologiska kurs samtidigt som vi lyssnar och tar till oss kunskaper från de institutioner vars existensberättigande bygger på att vara experter i något, det vill säga myndigheter och forskning.

Angående myndigheter så uttalade sig Polisen i Norrtelje Tidning den 21 september om orsakerna till varför fler upplever en otrygghet i Hallstavik, där spekulativa rykten i sociala medier anses vara en delförklaring. ”Folk tror sig ha hört eller sett något, som egentligen inte stämmer, men det blir i sin tur till en sanning vilket skapar ännu mer otrygghet”, säger Polisens representant. Budskapet är glasklart: är man mån om den upplevda tryggheten ska man inte leka viskleken och spä på rykten genom byskvaller.

Frågan man då får ställa sig är om det finns någon samhällsaktör som gagnas av att rädslan och otryggheten ökar? Jag menar att det kan vara det parti som vuxit parallellt och dessutom i linje med rapporterna kring den negativa samhällsutvecklingen: Sverigedemokraterna.

Nyligen skrev fem sverigedemokrater en debattartikel om otryggheten i Hallstavik och hävdade att: "Vi sverigedemokrater har många sympatisörer, medlemmar och aktiva fritidspolitiker i Hallstavik, och vi har under en längre tid mottagit åsikter om ökad otrygghet. Detta gäller främst under kvällstid, och framförallt vid torget, även om andra, mer undanskymda platser också nämns."

Sverigedemokraterna går tvärtemot Polisens rekommendationer när de eldar på en redan orolig situation. Varför? Vad är deras syfte med att sprida overifierbara rykten som bidrar till den ökade upplevda otryggheten?

Samma sak hände i våras, då Norrtelje Tidning den 28 april rapporterade om ett personrån i Hallstavik. Sverigedemokraterna var efter några dagar på plats och gjorde ett videoreportage på sin Facebook-sida om den ökade otryggheten i samhället.

Problemet? Polisen hade inte utrett klart ärendet, och Norrtelje Tidning skriver den 18 maj: ”Brottsutredning om rån mot tonåring i Häverödal läggs ner – polisen: 'Sanningen kröp fram'”. I artikeln citeras Polisen som säger att ”En del har sagt att de har känt sig otrygga efter den här händelsen, men det har alltså inte skett något rån och det vill vi gärna förmedla till alla som bor här”. Polisen måste alltså lägga samhällsresurser på att städa upp efter Sverigedemokraternas dystopi-progaganda.

Det enda som sker när man målar upp en falsk bild över verkligheten är ju att folk till slut tror på den. Därigenom så har Sverigedemokraterna skapat en självuppfyllande profetia.

Dick Sundevall, chefredaktör på Magasin Paragraf, hänvisar till en undersökning som pekar på att otryggheten i mindre tätorter utan gängskjutningar och ungdomsgäng är större än i storstäderna, som har såväl skjutningar som ungdomsgäng. Den retoriska frågan man då kan ställa sig är: varför och hur kommer det sig? Går det att förstå undersökningen bättre genom att titta på den politiska dramaturgin som Sverigedemokraterna använder i vår kommun?

Polisen gör ett heroiskt jobb med begränsade resurser. Polisen har kunskapen som vi förtroendevalda bör förhålla oss till och agera i enlighet med. Genom att sprida rykten i Norrtelje Tidning och på Facebook blir Sverigedemokraterna den påverkande parametern de själva vill motverka: att den upplevda otrygghet i Hallstavik ökar.

Nicklas Salmin (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel