Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det verkligen omöjligt för S och M att samarbeta?

Att säga en sak före valet och sedan göra tvärt om efter valet är väljartekniskt dåligt. Väljare gillar nämligen inte att bli lurade. Det visar Demoskops senaste undersökning som ger Socialdemokraterna historiskt dåliga 23,1 procent.

”Valet står mellan sänkta skatter och välfärd”, sa Stefan Löfven och föreslår sedan skattesänkningar med tolv miljarder, uteslutande för rika. ”Nu har vi lagt om migrationspolitiken”, sa Stefan Löfven för att sedan administrera Miljöpartiets extremistiska migrationspolitik á la 2015.

För att vinna tillbaka väljarnas förtroende behövs en ny politisk konstellation som kan driva landet fram tills nästa val om nyval inte ska bli aktuellt. Frågan är om det som alltid varit omöjligt verkligen är helt omöjligt?

Låt oss prata om det omöjliga. Skulle ett potentiellt samarbete mellan ärkefienderna Socialdemokraterna och Moderaterna kunna leda oss bort från det kaosliknande tillstånd Januariöverenskommelsen (JÖK-en) gett vid handen?

Låt mig först riva den klassiska politiska bilden där Socialdemokraterna och Moderaterna är varandras motpoler. Vill man göra det väldigt enkelt för sig så är det bara att ser hur lätt det varit för Socialdemokraterna att driva en mer borgerlig politik än vad tidigare borgerliga regeringar gjort. De har lagt en mer högerorienterad och folkhemsfientlig budget än vad en klok moderat statsman som exempelvis Anders Borg någonsin skulle acceptera.

Vill man gå lite djupare kan vi se att Socialdemokraterna och Moderaterna är statsbärande och att bägge partierna hade en gemensam syn på migrationsfrågan innan de lät Miljöpartiet få inflytande. Socialdemokraterna och Moderaterna har mycket mer gemensamt än vad till exempel något av partierna har gemensamt med Miljöpartiet.

Jag vill påstå att det snarare är av historisk hävd än praktisk politik partierna profilerar varandra som huvudmotståndare när det gäller vissa centrala politiska frågor. Är ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna verkligen helt omöjligt?

JÖK-en är skadlig för landet. Den vänder upp och ner på vad som varit klassisk folkhemspolitik. Den ger ökad skatt för vanliga medborgare och minskad skatt för de rikaste, alltmedan samhällskontraktet bryts i allt fler delar. Så hade varken en statsbärande S- eller M-regering agerat.

Det som akut krävs är saker som Socialdemokraterna och Moderaterna kan samarbeta kring. Att återupprätta fundamental trygghet. Att ta tillbaka gator och torg i samtliga städer och förorter i landet. Se till att våra barn kan ta tunnelbanan till skolan utan att vara rädda att bli rånade.

Vanligt folk ska inte behöva luta sig mot privata säkerhetsföretag för att känna trygghet. Medborgarna ska kunna sova tryggt om natten. Folk på landsbygden ska inte känna sig bortglömda och exkluderade.

Våra äldre ska få kosta mer än våra kriminella och våra kriminella ska vara inlåsta på fängelser som har plats för dem. Våra sjukhus och våra skolor ska hålla minst lika bra klass som övriga länder i Europa.

Arbete ska vara högsta prioritet. Inte passiva bidrag.

Man lägger inte ner Arbetsförmedlingen utan att ha ett alternativ. Som det är nu hamnar arbetssökande i åtgärder mellan stolarna då de privata entreprenörerna som skulle ta över efter Arbetsförmedlingen går omkull då de inte får några uppdrag.

Integrationen skall anpassas efter vårt land, vår kultur och vårt språk. Vill man inte leva efter våra lagar och regler så är man inte välkommen.

Kring detta kan Socialdemokraterna och Moderaterna teoretiskt ha samsyn. Den samsynen skulle i realiteten kunna medföra att extrema partier får mindre inflytande framöver.

Är det verkligen helt omöjligt? För detta omöjliga skulle kunna återupprätta samhällskontraktet och driva Sverige utan att landet tar allt för mycket skada fram till nästa val.

Efter det valet hoppas jag att Socialdemokraterna åter ska bli socialdemokratiskt. Jag saknar mitt parti, det statsbärande partiet vars ord före valet var vad som gjordes efter valet.

Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel