Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De ville inte ha oss i elitserien"

Det har gått en månad sedan Rimbo HK åkte ut ur elitserien. I en intervju med NT-sporten talar Dick Tollbring ut om säsongen som gått, dispyterna med förbunden och om framtiden.

Annons

Sparbankshallen ekar tom denna torsdagskväll när NT-sporten får en pratstund med Dick Tollbring. I andra delar av Handbollssverige pågår slutspel och kvalspel för fullt, men för Rimbo tog säsongen slut för en månad sedan. Elitserieäventyret varade bara en säsong.

– Tanken var ju att vi skulle vara med i kvalspelet, det var det vi jobbade för hela tiden. Men tyvärr blev det som det blev och det är små marginaler. Vi hade chansen när två omgångar återstod men vi räckte inte hela vägen, säger Dick och blickar ut mot handbollsplanen.

Sett till hela säsongen var det ingen spelare i Rimbo som underpresterade. Tvärtom stod spelare som Jerry Tollbring, Endrit Abdullahi och Jeff Tollbring för genomgående högklassiga insatser. Ändå räckte det inte.

– Vi hade få för spelare, vi hade en startuppställning och kanske inte så mycket mer. Vi försökte också med allt i spelet. Ett tag fastnade vi till och med i elitserielunken, där man står och spelar lugnt, men det var inget för oss, skrattar Dick.

Rimbo må ha åkt ur elitserien, men en sak är säker. Den lilla amatörföreningen rörde om i grytan bland proffsklubbarna i elitserien.

Redan från början var känslan att Rimbo hade mycket emot sig, bland annat fick klubben inte spela i sin hemmahall till en början. Det fortsatte med flera tunga avstängningar och andra bestraffningar.

– Svenska Handbollförbundet och SEH (Svensk Elit Handboll, elitserieklubbarnas intresseorganisation) motarbetade oss på flera sätt och de ville inte ha oss i elitserien. Trots att vi blev uppmärksammade och höjde intresset för handboll fick vi inget tillbaka.

– Det var flera sekvenser som jag retade mig på. SEH kunde ringa och klaga på våra reklamvimplar under en match, att de satt för långt ut. Det var sådana saker och det kändes nästan absurt. Händer det här alla eller är det bara oss?

Under säsongen åkte Rimbos nyckelspelare Endrit Abdullahi och Jeff Tollbring på långa avstängningar.

– Det slog jäkligt hårt mot oss och avstängningarna kändes väldigt luddiga. Jeff fick seriens näst längsta avstängning för ett oavsiktligt slag i ansiktet, man fattade ju ingenting.

– Det är slag i ansikten i varenda handbollsmatch och vi råkade ut för det minst en gång varje match.

Det slutade inte där. Inför ödesmatchen hemma mot Önnered i februari bytte Svenska Handbollförbundets domarkommitté ut domarna veckan före match.

– Vi skulle haft Gomér och Gomér från Skåne men i stället plockade kommittén in två göteborgare. Jag tyckte inte det var rätt.

För Dick blev det flera konfrontationer med elitseriedomarna.

– Det var en svår bit för mig. Jag låter och hörs mycket vid planen men det gick inte för sig. Inför säsongen sa SEH att vi kunde och skulle få konversera med domarna, men så blev inte alls.

– Jag fick jättemycket skit från domarna och de tyckte väl att jag hade för mycket åsikter. Det blev några konstiga två minuters-utvisningar och vi fick mycket negativt mot laget överhuvudtaget.

Under vårt samtal kommer det fram att SEH skickat ut brev till Dick och övriga tränare att inte kritisera förbundet eller domare i medier.

Men ingen sätter munkavle på Dick Tollbring.

– Jag står för det jag säger och är inte rädd för att ha åsikter. Vi skulle tystas ner men jag är inte livegen...

Alla kan dock

räkna med att Rimbo HK ska göra allt för att komma tillbaka.

– Målet är definitivt att ta oss tillbaka till elitserien direkt. Hela föreningen står bakom elitseriesatsningen och vi måste visa att vi satsar. Laget är fortfarande ungt, blandat med lite äldre spelare som Ken, Jeff och Fredde (Johansson) som drar ett tungt lass.

De senaste veckorna har Dick varit på jakt efter nyförvärv och den 17-18 maj håller klubben en så kallad ”try out” för nya spelare. En ny målvakt kan också vara på ingång.

– Jo, vi får väl se hur det blir. Det ser spännande ut, säger Dick och plirar lurigt med ögonen.

Om det blir ett nytt elitserieäventyr ska laget vara mer förberett.

– Elitserien var en häftig upplevelse och nu vet vi hur det är att möta de bästa. Nästa gång vet vi vad som väntar, säger Dick Tollbring.

Fotnot: SEH´(Svensk Elit Handboll, elitserieklubbarnas intresseorganisation) gick ut med riktlinjer om vad som får sägas och inte sägas till medierna. SEH säljer även reklam i samband med elitseriematcher. SEH:s regler gjorde att SHF (Svenska Handbollförbundet) inte kunde tillåta spel i Sparbankshallen till en början. SHF sköter avstängningar av spelare och tar ut domare.