Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha skejtpark i Hallstavik

Barn och unga åker på gator, trappor och lastkajer, i många fall farligt nära trafiken. Nu jobbar en grupp för en modern skejtpark i Hallstavik.

Intresset för att åka och tricksa med kickbikes och skateboard är enormt i Hallstavik. När NT väntade sig att möta ett par föräldrar och några barn dök ett hundratal barn, ungdomar och vuxna upp på Centrumtorget för att berätta om sin hobby och sina drömmar om en egen anläggning.

– Det här är kanske en tiondel av alla. Många äldre ungdomar tyckte att det var pinsamt att vara med i dag, säger Helene, som känner många av barnen.

– De äldre är väldigt engagerade i hur parken skulle kunna utformas säger Micaela Wallgren, mamma till flera kickbikefrälsta barn.

Det som finns i skejtväg i Hallstavik i dag är en gammal träramp vid Hallsta skola. I brist på en modern anläggning åker många på ställen som är mindre lämpliga och i en del fall direkt livsfarliga: lastkajer där de körs bort eller trappor och kanter alldeles intill trafikerade gator. Barnen själva tycker att de har läget under kontroll, men de vuxna är av en annan åsikt.

– Jag har fått tvärnita med bilen när de har flugit ut på Uppsalavägen bakom Folkets hus, säger Micaela Wallgren.

Hon brukar ta med barnen till Uppsala på helgerna för att de ska få utöva sin hobby.

– Vi brukar åka till Norrtälje med bussen typ en gång i veckan efter skolan, säger Emil Johansson, 14.

Han och kompisen Johan Jansson Björk, 14, åker på en barnvagnsramp bakom Folkets hus. Ett femtontal barn och ungdomar turas om att åka upp för rampen och göra hopp eller trick som 360. När någon lyckas extra bra utbryter spontana applåder. De äldre lär de yngre.

– Och ibland lär de oss när de har hittat på något nytt trick. Om det fanns en skejtpark i Hallsta skulle vi ses där hela tiden, säger Johan Jansson Björk.

Nu har Micaela Wallgren tillsammans med andra engagerade bildat en grupp under Vilda Östern-projektets paraply.

– Vi hade redan ritat in en skejtpark på vår plan, så det var jättekul när de hörde av sig, säger Joakim Langer, som kläckte idén om ett allaktivitetsområde med familjecamping runt utebadet i Hallstavik.

Idén om en skejtpark är inte ny.

– Tidigare har några ungdomar försökt prata med kommunen, men de har alltid fått nej, säger Micaela Wallgren.

Fördelen med en skejtanläggning är att alla som vill kan komma dit.

– Man kan få en kickbike för 99 kronor. Man måste inte vara medlem i en klubb. Det är många som inte har råd att till exempel spela hockey.

Gruppen vill att skejtparken ska ligga i anslutning till utomhusbadet i ett område vid banvallen där det går att hålla på med aktiviteter som är lite högljudda.

De hoppas att skejtparken kan bli det första som kommer till men att det sen tillkommer streetbasketplaner och annat som kan ingå i Vilda Östern.