Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill göra Roslagsmuseet till valfråga

 – Det är en skamfläck, säger Anders Thornström som sitter i museistiftelsens styrelse för fornminnesföreningen.

Annons

Roslagsmuseet är en segdragen följetong. För fem år sedan stängde museet för upprustning, efter något år avbröts arbetet i brist på pengar. Sedan dess har inte mycket hänt med de gamla fastigheterna vid Hantverkaregatan. Inne i det tomma gevärsfaktoriet är golvet uppbrutet sedan flera år tillbaka.

– Det är en skamfläck, säger Anders Thornström, som sitter i museistiftelsens styrelse för fornminnesföreningen.

Nu vill föreningen få upp frågan på agendan inför höstens val.

– Vi är ingen politisk organisation, men det är viktigt att få upp frågan på den politiska nivån, säger Anders Thornström.

Museistiftelsen har beslutat att sälja sitt magasin i Långgarn, för att få in pengar till upprustningen, men försäljningen har dragit ut på tiden. Hur fastigheterna så småningom ska användas är en öppen fråga. Nu har fornminnesföreningen gått ut med en enkät till politikerna i kommunfullmäktige med frågor om museets framtid.

Dels om politikerna anser att fastigheterna vid Hantverkaregatan ska rustas, användas som museum och vara tillgängliga för allmänheten, dels om museet ska fortsätta förvara sina föremål i magasinet i Långgarn.

Gruppledarna har lämnat sina svar. De flesta är eniga om att de vill att museifastigheterna ska ägas av kommunen och vara tillgängliga för allmänheten.

”Den gamla museibyggnaden är en av stadens äldsta byggnader och bör även i fortsättningen vara öppen för allmänheten liksom parken och Zetterstenska villan”, skriver Berit Jansson, (C).

Ulrika Falk, (S), är inne på samma linje:

”Det är mycket viktigt för oss socialdemokrater att ta tillvara denna kulturhistoriskt viktiga resurs”., skriver hon.

Mats Wedberg (MP) ser gärna museiverksamhet i fastigheterna:

”Om det finns idéer att göra ett museum i byggnaden är det en naturlig väg att gå.”

Undantaget är kommunalrådet Kjell Jansson (M), som svarar nej på frågan om fastigheterna ska fortsätta användas som museum.

”Jag tycker det nya kulturhuset ska användas som museum samt konstlokaler”, skriver han.

Fornminnesföreningen har ordnat aktiviteter i museiträdgården under sommaren och hållit flera opinionsmöten.

– Många som kommer hit blir chockade över hur museet har blivit behandlat, säger Anders Thornström.

Ett nytt möte är inplanerat i mars.