Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stod öga mot öga med tjuvarna

När Anders Branting öppnade dörren stod han öga mot öga med inbrottstjuvarna. De flydde i panik och lämnade kofot, väska och T-shirt efter sig – men ingen polis kom och bevisning fick de drabbade själva ta till stationen.

Anders Branting skulle som vanligt gå ut med hunden Sally på morgonpromenad. När han öppnade ytterdörren stod han öga mot öga med två inbrottstjuvar. Den ena hade handen på handtaget, den andra stod bakom med kofot och två väskor i handen.

– Jag blev fly förbannad. Jag förstod ju vad de gjorde där, så jag skrämde dem rejält. Då sprang de och kastade en väska efter sig, innan de försvann i en roddbåt.

Samtidigt har Anders Brantings hustru, Louise Branting, tagit upp kikaren och följer tjuvarnas väg mot fastlandet i den fullastade båten.

Hon ringer polisen men hamnar i telefonkö, innan hon kommer fram till Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

– Vi fick in anmälan klockan 06.11 på fredagsmorgonen. Då larmade vi ut och sjöpolisen blev underrättade, men vi fick inte tag på tjuvarna, säger Zareh Mansourian, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Men ingen polis kommer till Askholmarna eller Gräddö. Sjöpolisen har i själva verket inte blivit utlarmade.

– Det låter lite märkligt att vi inte blivit utlarmade på det här. Speciellt eftersom vi hade en båt i området, säger Calle Jonsson vid Sjöpolisen.

I stället får Louise Branting höra av polisen att om tjuvarna misslyckats en gång, kommer de nästan alltid tillbaka en andra gång.

– Det känns inte så roligt att vara orolig för att sova utan att veta vad man vaknar till. Polisen tycker väl inte det är värt att undersöka. Det känns väldigt olustigt att vi inte har en poliskår som prioriterar det här, säger hon.

Anders och Louise Branting går under tiden och rekognoscerar ön och grannholmen.

De upptäcker att tjuvarna brutit sig in i tre andra hus.

– Först gick vi till närmaste grannen. Det var glassplitter överallt och de hade stulit det mesta. Han hade fått hela huset demolerat, säger Louise Branting.

En av de drabbade grannarna erbjuder sig till och med att ge polisen skjuts med båt till ön från fastlandet.

I stället ombeds de sätta på sig plasthandskar och ta med sig väskan, två bräckjärn, T-shirten och remmen som tjuvarna lämnat efter sig, till Norrtälje polisstation.

– Lite intresse från polisens sida kanske man kan förvänta sig, säger grannen som vill vara anonym.

Någon dag senare får Anders Branting reda på att även Björkö Örns- och Kappellskärs camping drabbats.

Enligt ägarna har tjuvar länsat förtälten till husvagnar och gjort inbrott i bilar och kommit över sprit och föremål till ett okänt värde.

Så många bostadsinbrott anmäldes 2014

Tidigare i år presenterade Brottsförebyggande rådet (Brå) preliminär statistik över antalet anmälda brott i landet.

Siffrorna visade att det totala antalet anmälda brott i landet har ökat med 3 procent. Ökningen är densamma i Norrtälje kommun.

En mer positiv utveckling i brottstatistiken för Norrtälje kommun är att antalet bostadsinbrott minskade något. Från 248 inbrott i villa och fritidshus år 2013 till 217 anmälda inbrott i fjol.

Samtidigt sker många inbrott i samband med en väderleksmässigt dålig sensommar. Enligt polisen beror det på att många lämnar sina stugor för stan utan att tömma stugorna helt.