Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De som mist livet var otroligt fina människor”

Heléne Hagman såg hur tre kamrater slukades i lågorna i HVB-branden.

Mitt i natten väcktes hon och fick se förödelsen. Heléne Hagman var en av de boende på HVB-hemmet i Norrtälje där tre människor miste livet efter en våldsam brand för två veckor sedan.

Heléne Hagman har bott på HVB-hemmet på Gransätersgatan sedan i april. Hon säger sig inte vara nära vän med de omkomna, men det var människor som hon med tiden kommit att lära känna väl.

– Det som har hänt är en stor tragedi och de som har mist livet var otroligt fina och omtänksamma människor. Mina tankar går i dag till deras närstående, säger Heléne Hagman som på olycksnatten låg och sov i sitt rum som ligger i ett av HVB-hemmets annex.

Hon låg och sov med öronproppar och vaknade först då en annan boende kom in och väckte henne och den syn som mötte henne på brandnatten glömmer hon aldrig.

– Huset var redan helt övertänt och det kändes som det tog en evighet innan brandkåren kom. Nu vet jag ju varför och jag tror att de gjorde så gott de kunde.

Under natten fördes Heléne och övriga överlevande till akuten. Flera fick hjälp att ta sig dit av grannar.

– Jag vill ge en stor eloge till alla grannar som ställde upp den natten, de har verkligen försökt hjälpa till.

Några dagar efter branden var Heléne förbi resterna av vårdhemmet och lade tre rosor vid avspärrningarna till huset.

– Det var mitt avslut. Nu måste jag försöka att tänka på mig själv och gå vidare. Det enda jag kan göra nu är att försöka rädda mig själv, säger hon.

Men innan hon gör det vill hon ge en röst åt de drabbade. Åt offren som inte längre kan tala för sig.

Människorna på HVB-hemmet har alla olika bakgrund och anledning till att de har den här boendeformen. Gemensamt för dem är att de alla bär på ett bagage med traumatiska upplevelser. Det gäller även Heléne Hagman som nu fått ytterligare ett trauma att hantera.

– De som omkom var tre människor som ville bo på ett ställe där de kunde känna sig trygga. Det var jättefina människor med stort hjärta. En av dem var en trebarnsfar som var otroligt snäll och alltid ställde upp och brydde sig om alla som bodde där. Han var också den som försökte rädda de andra i huset, och nu miste han livet. Det är så tragiskt.

Heléne Hagman vill så här nära inpå inte vara alltför kritisk mot säkerheten på hemmet. Men efter händelsen har det ändå dykt upp många tankar kring det inträffade. Hon har bland annat funderat på varför det inte funnits någon personal på plats i huset. Enligt henne befann sig den i personalen som var i tjänst i en av annexen.

– Det finns boenden som använder tunga mediciner, bland annat för att kunna sova, därför tycker jag att det vore obligatoriskt med bemanning i stora huset.

Efter branden säger Heléne att hon blivit väl omhändertagen av psykiatrin i både Norrtälje och Danderyd.