Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rasar mot stoppad skolavslutning i kyrkan

I år blir det ingen julavslutning i kyrkan för barnen på Kvisthamraskolan. Något som upprör föräldrar.

”Rädda julen i Kvisthamraskolan Norrtälje” heter den Facebookgrupp som skapades i protest till att skolan byter lokal för julavslutningen. I år kommer man att hålla till i skolans gymnastiksal, istället för i kyrkan. I Facebookgruppen har det även diskuterats att barnen på skolan inte har fått sjunga vissa julsånger i originalversion.

I gruppen som har runt 50 medlemmar kan man läsa inlägg som: ”... Jag undrar om skolan ska pyntas med kristna symboler (stjärnor och stakar) samma symboler som finns i kyrkan? ... Ska bara vissa juliga religiösa saker plockas bort, det känns väl meningslöst i sakfråga?” Susanne Palmér startade gruppen på Facebook.

– Vi vill ha julavslutningen som barnen är vana vid. Det har alltid varit i kyrkan. Det handlar inte om religion, alla ska självklart kunna känna sig välkomna. Grejen är att en fin tradition nu bryts.

I gruppen diskuteras det även att man ska bojkotta avslutningen för att ha en egen i kyrkan. Susanne Palmér berättar att det började just med att barnen fått sjunga ändrade julsånger. Något som flera föräldrar reagerat på.

– Barnen kom hem och var ledsna, de förklarade att de inte skulle få sjunga ord som gud, kristus och jul. Detta för att man är rädd att någon ska känna sig diskriminerad, säger hon.

Enligt Per Mattson, rektor på Kvisthamraskolan handlar de censurerade låttexterna om ett missförstånd.

– När vi tog diskussionen om julavslutningen på skolan skedde ett missförstånd som ledde till ett förhastat beslut angående julsånger. Ett beslut grundat på rädsla och oro för vad man får och inte får göra.

Han menar att det inte alls är förbjudet att sjunga julsånger.

– Barn och personal ska kunna känna sig trygga med att sjunga sångerna som de är, säger han.

Skolan har nu gått ut med ett informationsbrev till alla föräldrar där man förklarar varför man byter lokal.

”I diskrimineringslagen anges att ingen får diskrimineras på grunder som rör kön, sexuell läggning, religion, etnicitet ... Om ett endaste barn riskerar att uteslutas på grund av saker vi gör i skolan så får vi inte göra det”, står det.

Per Mattsson förklarar vidare:

– Det verkar finnas en tanke om att skolan ska genomföra kristna traditioner. Men det är den etik som kännetecknar kristen tradition, genom bland annat rättskänsla och generositet, som vi ska förmedla. Det är inte samma sak, säger han.