Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rasar mot ständiga strömavbrott

Boende och handlare i Frötuna och på Rådmansö har tröttnat på Vattenfall efter återkommande, oförklarliga strömavbrott. Vreta handel har tvingats stänga två gånger och får bara svaret att felsökning pågår.

Annons

I flera år har orter och områden i Frötuna, på Rådmansö och kring Bergshamra drabbats av återkommande, både korta och längre, strömavbrott.

En del kan förklaras av rådande väderlek. Sommarens många åskoväder har medfört fler avbrott än normalt. Men i östra delarna av kommunen kommer de allra flesta avbrotten utan förvarning från elleverantören Vattenfall och oftast utan förklaring.

Vreta handel i Frötuna har vid två tillfällen tvingats stänga under sommaren.

– De flesta kunder är förstående, de har ju också strömavbrott hemma och passar därför på att handla när strömmen gått, säger Kitt Wetterberg-Berg, butiksanställd vid Vreta handel.

Hon säger att Vattenfall hävdar att de prioriterar handlare men Vreta handel har aldrig fått besök av någon reparatör eller fått någon ersättning för all den mat de tvingats slänga.

– Vi lider ekonomiskt av avbrotten eftersom kunderna inte kan betala med kort, säger Åsa Mellqvist, butiksansvarig på Vreta handel och fortsätter:

– Vi köper in is till frysarna och kunderna får ficklampor.

Även när strömmen kommit tillbaka kan kortterminalen fortsätta strula eftersom internetuppkoppling inte fungerar. Då får Åsa Mellqvist plocka fram sin privata mobiltelefon för att använda som modem.

Ett annat vanligt problem är att spelmaskinen från Svenska Spel slås ut. För att få behålla maskinen måste Vreta handel dra in 10 000 kronor i veckan i spelintäkter.

– För två veckor sedan fungerade den inte på tre dagar och vi har fått kämpa för att få ha den kvar. Det var först när Svenska Spel fick höra talas om strömavbrotten som de förstod, säger Åsa Mellqvist.

Samtliga handlare i Vretaområdet märker av avbrotten men ingen påverkas lika mycket som mataffären. Pizzerian tycker att det har blivit bättre i år men att det var väldiga problem förra hösten. Färghandeln håller med.

Men det är inte bara handlare som påverkas. Den vinterboende sommargästen Jan Mosander bor utanför Södersvik. Han har vid flertalet tillfällen försökt få svar från Vattenfall varför just Rådmansö drabbas men får knappa svar.

– Vi klarar oss, så länge det inte sker vintertid. Det är inte särskilt meningsfullt med frys där ute så vi tömde den för två veckor sedan och flyttade allt innehåll till frysen i Stockholm, säger Jan Mosander och fortsätter:

– I dystra stunder med timslånga avbrott, trots att det varken stormar eller åskar, så kan det ibland kännas som att bo i Ryssland.