Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lämnar allt och drar till Spanien

Jesper Rosling och Veronica Lindgren trivs inte med snökaos och kalla somrar. Förra vintern bokade de tre enkelbiljetter till Spanien. Snart går flyttlasset.

Annons

Tanken har funnits länge. Att bara lämna allt och flytta utomlands för en ny tillvaro. Men det var förra årets kalla vinter som på riktigt fick familjen Rosling Lindgren att bestämma sig.

– Det var helt bedrövligt det året. Då bestämde vi oss för att det här går inte längre, säger Jesper Rosling.

I mars förra året bokade de biljetter till Spanien. En varsin och en till Veronicas son Thimmy. Sedan började planeringen inför en permanent flytt från Sverige.

– Det har varit väldigt mycket meck. Vi har sålt huset, köpt ett hus där nere, tittat på skolor och allt sådant, säger Jesper Rosling.

Eftersom tolvårige sonen Thimmykommer med har val av skola varit extra viktigt.

– Vi hittade en skandinavisk skola i Torrevieja. Det är inte långt ifrån Dolores där vi har köpt huset, säger Veronica Lindgren.

I Sverige har Veronica arbetat som förskollärare medan Jesper är svetsare. De har båda sagt upp sig för en lite mer oviss framtid.

– Vi tänker börja med att ta ett år för att bygga upp en ny vardag, säger Veronica Lindgren.

Men de saknar inte helt planer för framtiden. När de kommer i ordning planerar de att starta ett Bed and breakfast med inriktning på motorsport, eftersom Jesper under många år har tävlat i motocross i olika klubbar i Stockholmsområdet.

– Tanken är att man ska kunna komma ner dit och träna, säger Jesper Rosling.

Att det just blev Spanien är ingen slump.

– Det är inom EU och inte så långt från Sverige. Sedan gör klimatet mycket, säger Jesper Rosling.

Paret Lindgren och Rosling har fått blandade reaktioner för sin kommande flytt, även om de flesta är positiva.

– En del tror att vi kommer att ångra oss eller så är de oroliga för att vi inte har allt planerat, men mest tycker folk att det är roligt. Det är många som gärna kommer och hälsar på, säger Veronica Lindgren.

Veronicas son Thimmy tycker också att det ska bli spännande med ett nytt land och en ny skola.

– Det ska bli kul, säger Thimmy Lindgren.

– Han är anpassningsbar så det kommer nog att gå bra. Sedan tänker vi åka till Sverige för att fira jul, säger Veronica Lindgren.

I början av augusti går flyttlasset till Dolores i sydöstra Spanien. Än har inte någon resfeber infunnit sig.

– Det kanske kommer, men just nu känns det bra. Jag tror att det är nyttigt att flytta, säger Jesper Rosling.

Svenskar utomlands

Cirka var 20:e svensk är bosatt utomlands.

Sedan år 1970 har över en miljon människor flyttat från Sverige.

Ungefär en tredjedel av de svenskar som flyttar till ett annat land förblir kvar utomlands och två tredjedelar återvandrar inom fem år.

De svenskfödda utvandrarna flyttar till cirka 150 olika länder.

Vanliga länder är bland andra: Norge, Storbritannien, USA, Spanien och Danmark.

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till Skatteverket. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

Ditt svenska medborgarskap påverkas inte av att du registreras som utflyttad från Sverige. Du behåller även ditt svenska personnummer.

Källa: SOM-institutet vid Göteborgs universitet och Skatteverket