Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör musikal av Harry Potter och Mona Lisa

Sköna maj blir en riktig musikalmånad på Roslagens kulturskola och på Roden. Då ges både en magisk musikal om trollkarlen Harry Potter och den egenskrivna Operation Mona Lisa.

Annons

I Rodenskolans dramasal pågår repetitionerna för fullt. Trollformler och förbannelser uttalas med kraft, sång- och dansnummer genomförs med liv och lust.

– De kan verkligen allt om Harry Potter, mycket mer än vad vi vuxna kan. De vet till och med vad Rons pappas uggla heter, säger sångpedagogen Ulricha Hoffman och syftar på Ron Weasley, som är Harry Potters bästa vän.

Det är Ulricha Hoffman som tillsammans med danspedagogen Maria Rimshult leder arbetet med de två musikalerna. Under musikalkursen på kulturskolan föddes tanken på att sätta upp en egen musikal och eleverna var då genast övertygade om att det var Harry Potter de ville göra.

– Titta här på Krumben, utropar plötsligt en av de repeterande eleverna, nioåriga Anna Hindersson, och håller upp ett gosedjur i form av en katt.

Hon spelar karaktären Hermione och berättar stolt att det är hennes mamma som har sytt kostymen och lånat ut sin kinesiska morgonrock till henne för att skapa rätt inramning.

– Jag kan mina repliker, säger hon trosvisst.

Senare kommer en kille i blå tröja fram till NT:s reporter och pockar på uppmärksamhet:

– Det är nu du ska fråga mig vad som är min bästa karaktärsroll, säger han uppfordrande.

Okej. Vad är din bästa karaktärsroll?

– Jag är väldigt bra på att spela griniga gamla gubbar. Eller gummor. Då säger jag ”Det var mycket bättre förr, mycket bättre förr”, replikerar den blåtröjade killen som heter Tobias Trenkle och skrynklar ihop hela sitt ansikte till oigenkännlighet.

På frågan var han hämtar sin inspiration ifrån svarar tioåringen ”lite varstans, från tv-serier eller från folk på gatan”.

– Musikalen Harry Potter är framför allt till för en föräldrapublik men även allmänheten är förstås välkommen – i mån av plats, säger Ulricha Hoffman.

Förutom musikalen om Harry Potter kommer även musikalen Operation Mona Lisa ges i maj, berättar Maria Rimshult.

– Det är en musikal som de medverkande eleverna har skrivit själva, och den handlar om ett par klantiga tjuvar som försöker stjäla Mona Lisa i Paris. Hit vill vi gärna locka allmänheten att komma och titta, det kommer att finnas plats.

Och om det nu är någon som fortfarande undrar över vad Rons pappas uggla heter så är det rätta svaret Errol. Men egentligen är han hela familjen Weasleys husdjur, om man ska vara petig.