Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamla sanningarna gäller inte längre

Under många år var Socialdemokraterna mycket intresserade av att diskutera regeringsfrågan. I tid och otid hävdade man att de borgerliga partierna var för splittrade för att kunna bilda en stark regering, underförstått att det bara var Socialdemokraterna som var regeringsdugliga.

Annons

I dag är läget ett helt annat. I dag har de borgerliga partierna styrt Sverige i sju år utan samarbetsproblem. I dag är det istället Socialdemokraterna som har problem att få till en stark regering.

Orsaken är att det inte längre fungerar med en ren socialdemokratisk regering. Dels är Socialdemokraterna mycket svagare än tidigare, dels är inte längre några partier beredda att vara stödpartier till en socialdemokratisk regering.

I valet 2010 valde därför Socialdemokraterna att gå till val på att bilda en rödgrön regering tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det gick inte så bra. Därför skall partiet nu, enligt det besked partiledaren Stefan Löfven kom med i fredags, gå till val ensamt, med målet att bilda en socialdemokratiskt ledd regering, som är beredd att samarbeta över blockgränsen.

Samtidigt pekades Miljöpartiet ut som en ”naturlig samarbetspartner”. Det måste tolkas som om Stefan Löfven helst vill bilda regering tillsammans med Miljöpartiet.

Det kan dock bli problem att få till stånd en sådan regering, åtminstone om de båda partierna inte tillsammans får egen majoritet, vilket är osannolikt. I somras lovade Fredrik Reinfeldt att släppa fram en regering bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om dessa tre partier tillsammans blir större än alliansen i valet. I går förklarade han att samma löfte inte gällde för en S-MP-regering. Orsaken är att Vänsterpartiet i så fall ingår i oppositionen.

Vänsterpartiet har också sagt att man tänker rösta emot alla regeringar där man inte själv ingår. Samma har Miljöpartiet sagt. Att något alliansparti skulle stöda en S-MP-regering är också mycket osannolikt, även om Socialdemokraterna tycks tro att partiledarbyten efter valet skall göra detta möjligt.

Om de rödgröna partierna blir större än alliansen, och inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet får egen majoritet, återstår för S-ledaren Stefan Löfven därför bara ett alternativ: en S-MP-V-regering. Det är följden av Fredrik Reinfeldts besked i går.

Detta vill dock inte Stefan Löfven erkänna, eftersom mittenväljarna, som avgör valet, inte vill ha Vänsterpartiet i en regering. Det är därför han i går uppmanade Fredrik Reinfeldt att sluta ”taktisera” och i stället prata politik.

Partiernas politik är mycket viktigt i en valrörelse. Men mycket viktigt är också hur en kommande regering kan se ut. Det har i alla fall Socialdemokraterna hävdat i alla val minst 60 år tillbaka. Men det tycks inte gälla längre, när det nu är Socialdemokraterna som har problem att skapa en stark regering.