Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamla och sjuka får betala för de nya riktlinjerna i hemtjänsten

Med förtvivlan har det framgått att Norrtälje kommun den 1 april 2020 kommer att införa nya riktlinjer för hemtjänsten. Detta innebär bland annat sänkta intäkter för utföraren och höjda avgifter för kunderna.

Norrtälje är redan i dag den kommun som har bland de lägsta kostnaderna i hela Stockholms län för hemtjänster. Men nej, det räcker inte, kommunen höjer avgifterna och sänker intäkterna och spar därmed in lite till förlusterna som man inte har en aning om hur de har uppstått.

Varför låta de gamla och sjuka betala, när kommunens budget har misskötts så kapitalt att ett underskott på 23 miljoner plötsligt kan slå ner som en blixt från klar himmel? Hur kan så stora belopp passera obemärkt genom revisorernas kontroller?

I vår dagliga kontakt med kunder och anhöriga möter vi en frustration över höjda avgifter samt en stor oro och undran över hur det kommer att bli.

Att jobba inom hemtjänsten är ett ansvarsfullt arbete. Vi vill kunna ge våra pensionärer det de så väl har förtjänat genom hårt arbete i uppbyggnaden av vårt välfärdssamhälle.

Vi som arbetar här vill som många andra arbetsgrupper ha möjlighet att genom utbildningar och diskussioner med mer erfarna kollegor vara med och utveckla och påverka vår verksamhet.

Vi vill med engagemang, glädje och kunskap finnas där för våra kunder när de behöver oss. Vi har kunskapen i huset, hemtjänstpersonal, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, samordnare, enhetsledare, verksamhetschef. Tillsammans är vi ett fantastiskt team med en stark vi-känsla och en stark grund att stå på.

Nu har våra politiker klubbat igenom ett förslag som för oss anställda på Väddö Vård kommer att innebära att vi är tvungna att göra stora negativa förändringar i vår verksamhet för att över huvud taget gå runt. Våra arbetstider kommer att ändras. Vi kommer inte längre att kunna ha våra redan korta träffar i början av arbetspassen för genomgång av dagen och hur vi bäst kan lägga upp vårt arbete. Vi kommer att få avstå från stora delar av utbildningstillfällen och grupparbeten. Vi kommer att få minska ner på tiden hos våra kunder och börja tänka ”pinnar” = kvantitet, i stället för kvalitet som vi tidigare kunnat göra.

Våra arbetstider kommer att ändras för att möta upp förändringarna, vi är rädda att den nya ersättningsmodellen även kommer att leda till att ett flertal måste sluta.

Som anställda är vi hängivna vårt arbete och har som vana att göra allt och lite till för våra kunder. Vi brukar säga – man får den personal man förtjänar. Men ingen personal förtjänar de orimliga krav som kommer att ställas framöver.

Kicki Jansson, Väddö Vård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel