Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De förbereder sig för tuff fasta

Rahima Gharibzada och Fatima Rajba äter endast när solen går under under den traditionella fastemånaden Ramadan.

Annons

På lördag börjar den muslimska fastemånaden Ramadan. Den pågår från gryningen till solen går ned. För dem som väljer den strikta fastan är både vatten och fast föda förbjuden.

Rahima Gharibzada, 41 år, kommer från Afghanistan men bor i dag i Hallstavik. Hon tar fastan på djupaste allvar och tillåter sig varken att dricka vatten eller äta mat under 23 av dygnets 24 timmar. Mellan klockan 23 och midnatt bryter Rahima Gharibzada fastan med dadlar, te och mjölk.

Hon berättar att de första dagarna är värst, men efter dag fyra känner hon ingen hunger. Då brukar hon må bättre än nånsin. Fatima Rajba, 42 år, kommer också från Afghanistan, och håller med om att de första dygnen är de jobbigaste.

– Man blir törstig, hungrig, arg och trött. Men efter tre dagar är man vare sig törstig eller hungrig. Då mår man jättebra, säger hon.

Ramadan handlar dock inte bara om fasta utan även om att koncentrera sig på sin gud och att vara en god människa.

– Man får inte prata bakom ryggen på folk. Vi läser också hela koranen, ett kapitel per dag, säger Fatima Rajba.

Man får inte heller röka, ljuga, svära eller bråka. Den månadslånga fastan avslutas sedan av den festliga högtiden eid al-fitr som varar två till fyra dagar.

– Då samlas vi ofta från olika familjer och äter och firar att fastan är över, säger Rahima Gharibzada.