Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De byter liv från stan till ”pang”

Drömmen om en lugnare och lantligare tillvaro tog dem till Väddö. I höst tar Josefine och Marcus Wallén över Mats Persgården i Tomta.

Annons

– Vi har haft pensionatsdrömmar ganska länge, säger Josefine Wallén.

Från början var de just drömmar, men hon och maken Marcus bestämde sig för att ta reda på vad det innebär på riktigt. Eftersom de flera gånger bott på pensionat Lyckhem på Björkö satte de sig ner och intervjuade ägarna. Nu går de parallellt med förra ägarna Gill Schultzberg och Ulf Camitz för att lära sig så mycket som möjligt.

Paret har ingen koppling till sin nya hemtrakt. – Vi har verkligen fastnat för Väddö när vi har varit här och åkt motorcykel, säger Josefine, som kommer från Tibro i Västergötland.

Maken Marcus är uppväxt i Umeå. De senaste åren har de bott i Stockholm och London, men i november går flyttlasset till Tomta.

Flytten innebär ett riktigt livsstilsbyte, kanske särskilt för Marcus. Han byter jobbet på ett framgångsrikt mobilspelsföretag till att sköta gäster, höns och får. Åtminstone till en början kommer han att fortsätta jobba en del med IT, medan Josefine blir vd för gården.

Hon är hälsopedagog och har jobbat med kost, träning och stresshantering.

– Välmående och hälsa passar in här, men vi kommer inte att ha någon särskild hälsoinriktning på verksamheten, säger hon, även om hon inte utesluter att erbjuda massage eller yoga om det finns efterfrågan.

Josefine och Marcus tänke r fortsätta i de tidigare ägarnas fotspår, med närproducerad och ekologisk mat, bland annat ägg från egna höns. De tidigare ägarnas roslagsfår ska bo kvar i fårhuset.

Den stora livsstilsförändringen har tagits emot positivt från alla håll, till parets förvåning.

– Vi trodde ju att våra närmsta skulle bli glada, men alla blir superglada och nyfikna, säger Josefine.

– Mina kollegor i spelbranschen i London blev förvånade, men alla vill komma ut och hälsa på, säger Marcus.

Flytten innebär att de ska jobba tillsammans i sitt hem.

– Vi har pratat mycket om det. Tidigare har vi bara setts under kvällar, helger och semestrar. Det är nog viktigt att hitta rutiner när man har jobb och hem på samma ställe, säger Marcus.

– Man kommer nog att få tvinga sig själv att vara ledig. Det kommer ju alltid att finnas mycket att göra. Vi vill ju inte jobba mer än tidigare, säger Josefine.

Både pensionatet och bostadshuset är i bra skick, men den gamla ladan får det att klia i fingrarna på Marcus.

– Jag skulle vilja bygga om den till festlokal. Vi vill sätta vår prägel på den och jag älskar att bygga.

För paret är den sociala biten av det nya arbetet lockande.

– Det jag ser fram emot mest är alla möten med nya människor, säger Marcus.