Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De är puckon"

Justitieminister Beatrice Ask (M) deltog i konferensen Ung i Roslagen i onsdags. Hon reagerade då över uppgifterna om att friskolor sorterar bort elever.

Annons

Konferensen som ägde rum på Roslagsskolan i onsdags handlade om brottsförebyggande arbete med ungdomar. Mycket fokus var på samarbete mellan polismyndigheten och kommunerna. Det är något som ska öka i hela landet när polisen 2015 organiseras om från länen till en nationell polis.

Justitieministern framhävde att barn behöver bli sedda och bekräftade för att inte hamna snett i jakt på uppmärksamhet.

Beatrice Ask var upprörd när hon nämnde SVT:s avslöjande att en del friskolor väljer att inte ta emot stökiga pojkar.

– Så här får jag inte säga, men – puckon! Så får man verkligen inte göra mot barn.

Även om skolan inte är hennes ansvarsområde kom hon in på den flera gånger.

– Jag retar mig på personer som säger ”vi såg redan i lågstadiet att det skulle gå illa för det här barnet”. Då säger jag: vad gjorde du då? Om vi går omkring med sådana fördomar, då går det oftare fel. Vi får inte skylla ifrån oss, sa hon.

Efter Beatrics Asks tal fick NT en pratstund med henne.

En läsare undrar vad du gör för att polis och rättsväsende ska bli bättre på att hjälpa äldre som utsätts för våld av partner eller barn?

– Jag har besökt socialtjänsten i Visby som kartlagt och arbetar med att lära hemtjänst att se tecken. Jag tror att vi har anledning att se över reglerna framöver när det gäller dementa som utsätter anhöriga för våld.

Polisen ska omorganiseras 2015. Vad kommer det att innebära för Norrtälje?               

- Skillnaden för Stockholm blir mindre än i andra delar av landet. Det kommer att vara mer tryck på samarbete mellan kommunen och den lokala polisen, men exakt hur det ska se ut blir klart under våren.

Roslagspolisen måste spara och har skurit ner med sex civilanställda och nio poliser. Hur ska de kunna utreda brott snabbare och bättre?

– Rikspolisstyrelsen fördelar pengarna. Det är svårt för mig att ha synpunkter på kronor och ören, men jag förstår problemet. Men det är viktigt att hålla budget.

Hur tror du att avslöjandet om facebookgruppen där poliser uttryckt sig nedsättande om grupper och personer påverkar bilden av polisen?

– Ingen annan myndighet har samma maktbefogenheter som polisen, så de ska granskas. Avgörande är hur man hanterar missförhållanden som kommer fram. I den här gruppen finns det uppenbarligen en och annan individ som inte är lämplig eftersom de verkar ha värderingar som ligger långt från polisens värdegrund, som är väldigt tydlig.