Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De anställda inom vården måste få det stöd de behöver

Coronapandemin har slagit hårt mot Sverige och Norrtälje kommun. Dödstalen nationellt är nu uppe i omkring 5 000 avlidna personer, drygt 2300 har fått intensivvård och många äldre vårdas dag som natt på äldreboenden över hela landet. Många kämpar för sina liv och både sjuka och anhöriga känner en ökad stress och sorg över avsaknaden av fysisk kontakt – och möjligheten till avsked.

De som funnits där, bredvid sjukhussängen och i frontlinjen för att vårda de sjuka, är vård- och omsorgspersonalen. Det är dessa personer som får vården och omsorgen att fungera, varje dag.

Än är pandemin långt ifrån över, och även efter att vi tagit oss ur denna kris så finns en stor mängd patienter som skjutit upp planerad vård som kommer att behöva tas omhand. Nästan varannan planerad operation har ställts in under krisens första 22 veckor. Att välfärdens medarbetare mår bra och orkar med jobbet är helt avgörande för att Sverige som land ska besegra pandemin och att välfärden fungerar.

Under krisen har det blivit väldigt tydligt att medarbetare inom vård och omsorg behöver ytterligare psykosocialt stöd och hjälp med traumabearbetning, bland annat genom tillgång till kontakt med psykolog eller psykoterapeut. I dag varierar tillgången till detta inom landet – i vissa regioner finns ett väl utvecklat krisstöd tillgängligt dygnet runt medan det i andra regioner och framförallt bland mindre utförare såsom kommuner och flera privata vårdgivare inte är lika välutvecklat.

För att säkra en jämlik tillgång till detta stöd över hela landet behövs mer resurser och kompletteringar till det stöd som arbetsgivare redan ger. Stödet behöver utformas med en flexibilitet kring verktyg och arbetssätt så att varje region kan använda stödet efter sina lokala förutsättningar.

Centerpartiet föreslår därför ett särskilt psykosocialt stöd till medarbetare i vård och omsorg motsvarande cirka 500 miljoner kronor per år under två år. Stödet ska bestå av tre delar: ett särskilt krisstöd, ett samtalsstöd och riktad traumabehandling.

Att de människor som arbetar inom vården och omsorgen får det stöd de behöver för att orka fortsätta arbeta under och efter krisen är nödvändigt för svensk sjukvård och välfärd. Det här är ytterligare ett exempel på hur Centerpartiets röst gör skillnad för sjukvården.

Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare

Per Lodenius (C), riksdagsledamot Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel