Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför stängs Parkinsonmottagning

Parkinsonvården i Norrtälje kommun har uppmärksammats internationellt. Nu läggs mottagningen ner, med hänvisningen att vården ska vara lika i hela länet.

Geriatrikern och Parkinsonläkaren Otto Slätis har arbetat med Parkinsonpatienter i Norrtälje kommun i tolv år. Han har besökt patienterna i deras hem, vilket han menar ger den bästa behandlingen.

– Om Parkinsonpatienter i stället ska ta sig till en mottagning har de ofta fått stiga upp väldigt tidigt på morgonen för att få igång kroppen, de är stressade och hyperrörliga för att de har övermedicinerat för att klara av att ta sig dit. Jag brukar säga att de går som ”helikoptrar” i korridoren och vevar med armarna. Om läkaren istället besöker dem i hemmet kan man se hur de är i vardagen.

Otto Slätis har deltagit i Parkinsonkonferenser i hela världen och berättat om hur man arbetar i Norrtälje, något som väckt stort intresse både i Sverige och internationellt. Anledningen att Parkinsonmottagningen läggs ner är vårdvalet som ska ge likvärdig vård i hela länet.

”Vårdformen med hembesök till Parkinsonpatienter finns inte representerad i övriga länet; inte heller i övriga landet i någon större utsträckning och ingår inte i vårt aktuella uppdrag. Vården ska ha uppdrag som ska ge lika vård i hela länet”, skriver Susanne Bergenbrant Glas, verksamhetschef för medicinska specialiteter i mejl till NT.

I augusti läggs Parkinsonmottagningen ner och patienterna kommer att få göra vårdval där de remitteras antingen till primärvården eller till ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, som drivs av Förenade care AB, uppger Tiohundra på sitt intranät. Hos ASIH har man inte fått information om detta.

– Sedan vårdvalet trädde i kraft har ingår även multisjuka och kroniskt sjuka i vårt avtal, så Parkinsonpatienterna kommer att höra till våra patientgrupper, säger Marie Kraft, geriatriker och verksamhetschef på ASIH.

ASIH har både geriatriker och allmänläkare, men ingen specialistkunskap om Parkinson.

– Jag hoppas att vi får möjlighet att konsultera Otto Slätis.

På de två husläkarmottagningar som Tiohundra har i Norrtälje har man anställt geriatriker (läkare som är specialiserade på äldres sjukdomar) som inte är specialister på Parkinsons sjukdom. Dock planerar Tiohundra att inte fortsätta med hembesök till Parkinsonmottagningens patienter.

Från början var det sagt att man skulle hitta en efterträdare som kunde ta över när Otto Slätis, som fyller 72, går i pension. Nu blir det inte så. Enligt Otto Slätis rör det sig inte om någon besparing för Tiohundra.

– Det är landstinget som har betalat verksamheten. Tiohundra har bara bekostat min lön två dagar i veckan.

Parkinsons sjukdom

Par­kin­son är en neuro-degenerativ sjuk­dom som gör att hjärn­cel­ler som är vik­ti­ga för rö­rel­se och smi­dig­het dör.

Var­je år får omkring 2 000 svens­kar Par­kin­son. 15 000-20 000 svens­kar le­ver med sjukdomen. Tre av fem är män.

Man vet inte vad Par­kin­son be­ror på, men sjuk­do­men har kun­nat kopp­las till 16 oli­ka ge­ner som kan öka sår­bar­he­ten. Man har ock­så upp­täckt att sjuk­do­men är van­li­ga­re i om­rå­den med myc­ket mil­jö­gif­ter.

Fakta: Otto Släts, 1177