Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför råder byggboom i Norrtälje

Helgens bomässa i Norrtälje är ingen slump. Planer ger utrymme för 5 000 nya bostäder i kommunen fram till 2019. – Vi stortrivs, säger Claes Blomquist som flyttat in i en nybyggd trea i Norrtälje.

Det råder byggboom i Norrtälje. Byggkranar tornar upp sig mot himlen lite varstans i staden. Synen lär bli än vanligare i framtiden. Kommunens nya översiktsplan slår fast att dagens befolkning på nära 57 000 ska växa till 77 000 år 2040. Efter många års stiltje har bostadsbyggandet tagit ordentlig fart, främst i Norrtälje stad.

– Vi befinner oss i en stark expansionsfas. Trycket är stort, både från människor som vill flytta hit och från byggbolag som vill dra i gång bostadsprojekt, säger Torkel Andersson, planerings- och utvecklingschef på Norrtälje kommun.

Roslagens byggnadsentreprenad AB bygger 44 mindre bostadsrätter, ettor och tvåor, i Färsna som står klara i början av hösten. Lägenheterna såldes fort, enligt bolagets projektledare Claudio Cifuentes.

– Det känns som att det går bra för Norrtälje. Staden lockar samtidigt som det är nära till Stockholm, Arlanda och Uppsala, säger han.

Projektet i Färsna har gett blodad tand och företaget skissar på fler mindre lägenheter och ett 30-tal radhus i Norrtälje. Claes och Vivianne Blomquist har redan hittat hit.

I början av april flyttade de in på sjätte våningen i Solbacka strand, ett område där en annan lokal aktör, Credentia, planerar drygt 200 bostäder.

Paret fick betala närmare 2,5 miljoner kronor för bostadsrätten, en trerummare på 80 kvadratmeter.

– Men det blir snart en fyra. Vi ska glasa in balkongen, säger Claes Blomquist.

Han och hustrun kommer ursprungligen från Lidingö men mellanlandade i Riala-Sättra där fritidshuset gjordes om till permanentboende. Nu vill de slippa trappor och ansvar för trädgård. De fastnade direkt för lägenheten i Solbacka.

– Utsikten över staden och Norrtäljeviken är fantastisk, säger Vivianne Blomquist.

Intill har bygget av nästa etapp, ytterligare ett sexvåningshus med 26 bostadsrätter, startat. Men det är inte bara bostadsrätter som byggs. 500-600 nya hyresrätter planeras och större villaprojekt startar i bland annat Björnö, Färsna och Solbacka.

Byggboomen kan skönjas i statistiken. Kommunens befolkning ökade med 69 personer under januari-februari. Samma månader i fjol minskade invånarantalet med drygt 50.

– Proppen har gått ur. Vi har jobbat hårt med att ta fram planer och det börjar ge resultat, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Hamnen största projektet

Norrtäljes 57 000 invånare ska utökas till 63 000 år 2020 och 77 000 år 2040, enligt kommunens nya översiktsplan.

Planer ger utrymme för 5 000 nya bostäder i kommunen fram till 2019, enligt översiktsplanen. Behovet är åtminstone 2 000 nya bostäder de närmaste fem åren enligt de uppgifter kommunen rapporterat till länsstyrelsen.

Merparten av bostäderna planeras i Norrtälje stad. Bostadsbyggandet har redan tagit fart i Färsna och Solbacka. I år startar även utbyggnaden i Björnö sydöst om Norrtälje. Där vill HSB uppföra cirka 800 bostäder, men området ska byggas ut i etapper.

Marken vid gamla badhuset är också aktuell. Credentia och JM ska bygga drygt 200 bostadsrätter i kvarteret.

Största projektet är utvecklingen av Norrtälje hamn. Nya stadsdelen får cirka 1 500 nya bostäder.

Cirka 500 nya hyresrätter är också på gång i staden. Kommunägda Roslagsbostäder och privatägda Index vill bygga.

Nya bostäder planeras även i Rimbo. Kommunen räknar även med 25-50 nya villor per år på landsbygden utanför tätorterna.