Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lockar Solhem som bostad

– Här kan jag trivas, säger Olle Nylén, född 1933, när han för första gången kommer för att se hur det är på hyreskooperativet Solhem, där det bor många gamla.

Annons

Han har varit röntgenläkare, bland annat i Falun i 35 år. Han har haft sommarhus i Norra Råda sedan 1995. Och sedan 2010 bor han där permanent. Han är granne med Ingrid Petterssons bror och svägerska. Ingrid är född 1923 och växte upp i Söderbykarl.

– Det är Ingrid som har rekommmenderat Solhem, säger Olle Nylén. En sak som är bra med att bo här, är tryggheten. För närvarande bor jag ensam. Om något händer, kan man snabbare få hjälp om man bor här.

Han har inga planer på att flytta in omgående, men säger:

– Det är mycket möjligt att jag slår mig ner här framöver. Det ligger bra till, nära både natur och Älmsta centrum.

Svägerskan Ingrid jobbade i 20 års tid på Solhem som nattsköterska när det var ålderdomshem. Nu bor hon här, och har gamla jourrummet som bostad.

– Det är helt omgjort till det bättre, säger hon. Det går inte att jämföra. Nu bor folk i egna lägenheter här. Förr kunde det bo två i samma rum.

– Jag kan alla utrymmen i huset utantill från förr, tillägger hon.

Ingrid Pettersson framhåller också att det serveras utmärkt mat här, genom ett cateringföretag. Hon tar upp anmälningarna från dem som vill besöka Solhem och luncha. Catharina ”Kajsa” Nordgren, ordförande i Förenade Solhem på Väddö - kooperativ hyresrättsförening, betonar att mycket av arbetet med att driva hyreskooperativet sker på ideell basis.

– Det vore fint om kommunen ville satsa lite på trygghetsboende, säger hon. Det har kommunen rätt att göra, enligt en lagändring som kom för två år sedan. Då skulle staten stödja initiativet.

Hon räknar upp mängder av aktiviteter som varje vecka ordnas i huset, som kortspel, lättgympa, bingo, sång- och berättarstunder och mycket annat. Flera av lägenheterna är stora ettor med kök och dusch. Ett stenkast från huset står hästar och mumsar hö. Gäster kan hyra eget rum för en hundralapp. Medelåldern för de boende är 85 år. Den yngsta är fyllda 64 år och den äldsta är 96.

En av de boende är Mona Karlsson, född 1941 och ursprungligen från Trästa.

– Jag kom i kontakt med Solhem på datorn, säger hon. Här trivs jag alldeles utmärkt. Jag slipper laga mat om jag inte har lust. Och jag känner mig trygg.

– Men du ställer ju upp och bakar och jobbar en hel del här, säger Kajsa Norgren till henne.

Strax intill ligger den så kallade Rosa Villan, där det sedan 2008 bor tre barnfamiljer. Rosa Villan tillhör också hyreskooperativet.