Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lever Hallstaviks bokhandel vidare

I Hallstavik räds man varken internethandeln eller pocketstället på macken. NT träffar bokhandlarna som vet vad du vill läsa innan du vet det själv.

Annons

Hallstaviks bokhandel lever och frodas trots den omtalade bokhandelsdöden och trots att kommunpolitikerna hävdar att kommuninvånarna är studieovana. De omkring 5 000 invånarna i Hallstavik med omnejd läser i alla fall. Populärast är historia, deckare och barnböcker. Bokhandeln har mycket att tacka lokale författaren Erik Eriksson för.

– Vi har sålt ungefär 1 500 exemplar av varje del i Erik Erikssons Grisslehamnsserie. Nu har han precis kommit ut med en ny bok som heter Eldens tid och isens dagar. Erik är väldigt mån om oss, säger bokhandlaren Åsa Lidberg.

När den populäre författaren signerat böcker i affären har det varit kö ut på gatan. Hallstaviks bokhandel har funnits i snart hundra år. Den första lokalen är riven, men under många år låg den där skoaffären ligger på Carl Wahrens väg. Det har blivit hårdare tider för bokhandlare, berättar Åsa Lidberg och hennes mor Siri Linusson som tidigare drev butiken.

– Det är inte så att man skär något guld. Tidigare fick vi stöd från Kammarkollegiet för att hålla ett brett sortiment, men det togs bort för tre år sen, och det är kännbart, säger Åsa Lidberg.

Central upphandling från kommunens sida märks också.

– Tidigare kom personal från de kommunala skolorna in och köpte böcker till skolan, men det kan de inte längre. Men när Skärsta friskola byggde upp sitt skolbibliotek beställde de alla böcker genom oss, säger Åsa Lidberg.

Bokhandelns sätt att möta konkurrensen heter service. Det är en fördel att jobba på en liten ort eftersom man känner alla.

– När någon kommer in och ska ha en present till sin mamma så känner vi mamman och vet vad hon tycker om. Vi kan tipsa och säga ”ta inte den, den köpte hon i förra veckan”.

De upplever inte att kunder kommer in för att bläddra och känna på böckerna för att sedan beställa på nätet. Inte heller de lättillgängliga pocketböckerna i dagligvaruhandeln oroar.

– Jag tror att folk har tröttnat på att inte få hjälp på mataffären. Om vi inte har vad de söker kan vi tipsa om något annat liknande.

Åsa Lidberg och hennes två anställda läser själva massor av böcker för att kunna tipsa kunderna och berätta om nyheter inför bokcirklarna som börjar varje höst.

– Jag läser 5-6 böcker i månaden. På semestern läser jag en om dagen.

Siri Linusson, numera pensionär, läser också.

– Är det en skaplig bok så läser man den på en kväll.

Handlarens tips

Till för­sko­le­barn:

– Det har kom­mit en ny ver­sion av Nu ska vi sjunga, med en spel­mo­dul som spe­lar me­lo­di­er­na så kan man själv sjunga till. Den är jät­te­fin.

Stör­re barn, 6-10 år: – Martin Wid­mark är all­tid bra. Hans böc­ker om Nel­ly Rapp är snäp­pet bätt­re än Las­se-Maja-dec­kar­na.

Unga vux­na:

– Halvfantasy-tren­den fort­sät­ter. I höst kom­mer dec­kar­för­fat­ta­ren Åsa Lars­son med en ny bok. Det är fan­ta­sy blan­dat med spän­ning. Det går till både tje­jer och kil­lar.

Vux­na:

– Röd måne av Eli­sa­bet Nemert. Hon har ett bra språk och skri­ver spän­nan­de hi­sto­ris­ka ro­ma­ner. Den här ut­spe­lar sig när häx­e­ri­et var som värst. Den finns i poc­ket.

– Den osyn­li­ga bron av Ju­lie Oringer. Den är spän­nan­de och ut­spe­lar sig un­der and­ra världs­kri­get. Det bru­kar gå hem hos män.