Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför lät Violet orten ärva hennes miljoner

Drygt 19 miljoner kronor lämnade Väddöbon Violet Jansson efter sig. Pengarna ska nu via en stiftelse komma Arholmaborna till del. – Syftet med pengarna är att bevara och främja kulturarvet på ön, säger kapitalförvaltaren Jonas Irnell.

För ett par år sedan gick Violet Jansson från Väddö-Backa bort, 94 år gammal. Hon testamenterade bort hela sin förmögenhet, som i dagsläget uppgår till ett värde av 19 miljoner kronor. Ytterligare en fastighet och mark på ön ska säljas. Pengarna för huset och marken kommer att tillfalla stiftelsen.

Kapitalförvaltaren Jonas Irnell har nu skapat Violet och Gösta Janssons stiftelse. En styrelse håller på att tillsättas. Han tror att stiftelsen kan dra i gång snart.

– Redan i år kan den börja verka. I vår tänkte jag besöka ön och presentera det här. Jag ska försöka identifiera vilka föreningar som kan komma i fråga, säger Irnell.

Vem var Violet Jansson då? Hon föddes 1918 i USA, dit föräldrarna emigrerat. Som tonåring flyttade hon och mamman tillbaka till Roslagen. Några år senare gifte hon sig med väddöbonden Gösta Jansson. Violet arbetade som postkassörska i Väddö-Backa i 22 års tid, samtidigt som makarna hade ett mindre jordbruk att ta hand om. Paret hade inga barn. En gång på 40-talet behövde en vän låna pengar, så Violet lånade ut 3 000 kronor.

– Hon var en väldigt god människa med gott hjärta, berättar Jonas Irnell.

Violet fick senare igen pengarna i form av aktier i svenska industriföretag.

– Det var främst LM Ericsson och Astra. De kom att ha en väldig värdeökning, säger Jonas Irnell, som i drygt 30 år skött Violets affärer.

Aktierna gav Violet ett stort intresse som höll i sig under hela hennes liv.

– Hon hade bra koll på sina aktier, säger han.

Violet ville gynna hembygdsföreningen, midsommarfirandet och kyrkan.

Varför var då Violet, som bodde på Väddö, så intresserad av Arholma?

– Hon ägde en liten stuga och en del mark på ön. Violet tillbringade all sin fritid där, berättar Jonas Irnell.

– Hon hade en stark hembygdskänsla för ön, så det vore roligt om arholmaborna kunde få en fin känsla för henne, säger Jonas Irnell.