Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför fastnar kvinnor i deltidsträsket

Deltidsarbete ökar löneklyftan mellan män och kvinnor. Det menar LO som i en ny rapport har mätt de faktiska löneskillnaderna. – Kvinnor inom vård och omsorg är värst drabbade, säger Lotta Svenander, ordförande för Kommunal i Norrtälje.

Inom arbetaryrken ligger den faktiska månadslönen för kvinnor på 17 000 kronor, medan männen tjänar 23 000 kronor per månad, enligt Landsorganisationens (LO) rapport.

Kvinnor inom tjänstemannayrken har enligt LO en faktisk månadslön på 27 400 kronor, medan männens lön ligger på 36 700 kronor. Beräkningen tar hänsyn till att kvinnor arbetar deltid i betydligt större utsträckning än vad män gör.

Enligt rapporten är det deltidsarbetande kvinnor inom klassiska arbetaryrken som restaurang, omsorg och handel som är mest utsatta.

– Utvecklingen går åt fel håll. Inom vård och omsorg anställer man på allt lägre procent, det är nästan ingen som jobbar heltid i dag. Det är framför allt kvinnor som fastnar i deltidsträsket, säger Lotta Svenander, ordförande i Kommunal Norrtälje.

Hon menar att det är viktigt att ta tag i problemet.

– Det behövs mer pengar till vården för att skapa bra ersättningar och bra arbetsmiljö. Det handlar om hur vi vill ha vår välfärd, säger Lotta Svenander.