Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans får inte bli en klassfråga

Alla barn och föräldrar till barn som deltagit i kulturskolans verksamheter blev förvånade när de fick veta att det inte blir någon mer dans och teater på Roslagens kulturskola. Norrtälje kommun har inte råd att förlora detta och börja om från början. Norrtälje kommun måste börja visa att vi menar allvar med kulturen, skriver Catarina Wahlgren.

Annons

Barn och föräldrar som deltog i kulturskolans vårfestival den 6 maj 2017 fick där veta att de som vill fortsätta dansa till hösten inte behövde göra någonting, men om någon var sugen på att börja dansa så fanns formulär att fylla i. Rodenskolans lokaler var fyllda av glada dansande barn och deras nära och kära.

På Roslagens kulturskolas hemsida gick det så sent som för ett par dagar sedan att läsa om skolans fem olika delar: musikskolan, dansskolan, pop- och rockskolan, scenskolan och musikproduktionskolan. I de styrande partiernas budget för 2017-2019 samt i verksamhetsplanen för 2016-2018 framgår det att man vill se ett brett utbud av estetiska uttrycksformer i kulturskolans verksamhet.

Så det är klart att alla barn och föräldrar till barn som deltagit i kulturskolans verksamheter blev förvånade när de den 23 maj fick ett mejl som klargjorde att det inte blir någon mer dans och teater på Roslagens kulturskola, elevpengen medger bara kurser i musik. Detta mejl kommer samma dag som kulturskolan har audition till sin stora, årliga musikal som ges för tredje året i rad och engagerar många av kulturskolans lärare och elever i musik, dans och teater.

Som politiker känner vi oss vilseledda av de skrivningar som finns i styrets verksamhetsplan och budget, är det bara fina ord eftersom inga pengar har följt med formuleringarna?

I en tidningsartikel menar barn- och skolnämndens ordförande Olle Jansson (S) att grupperna kanske kan komma igång 2018 igen, när man sett över elevpengen, men det är av flera anledningar inte vettigt enligt oss i Vänsterpartiet. Dans- och teatergrupperna måste kunna fortsätta utan uppehåll för att livet är här och nu för barn, nästa år kan de barn som är igång nu vara för gamla eller inte motiverade längre.

Vi måste fånga upp barn som vill röra på sig och ge dem olika möjligheter att uttrycka sig. Att dansa har blivit populärt både bland pojkar och flickor, men det är fortfarande flest flickor som dansar, så ett jämställdhetsperspektiv på detta borde också göras.

Att delta i dansgrupper på andra ställen är mer än dubbelt så dyrt som det har varit hos kulturskolan så på det viset blir det också en klassfråga vem som kan dansa. Sist men inte minst riskerar kulturskolan att förlora kompetent och engagerad personal om de inte kan utnyttjas till fullo i arbetet med musik, dans, teater och musikal i form av den stora uppsättning som nu i åtminstone treårig tradition görs.

Norrtälje kommun har inte råd att förlora detta och börja om från början. Norrtälje kommun måste börja visa att vi menar allvar med kulturen.

På en fråga till kommunalrådet Ulrika Falk (S) på terminens sista kommunfullmäktige svarar hon att hon inte kan göra någonting för att kulturskolan ska kunna fortsätta med sitt breda utbud där dansen under det senaste året engagerat hela 150 barn och unga. Det är ju också helt förståeligt att rektor med ett sparbeting inte kan åta sig att utföra verksamhet som inte finansieras och som det inte finns några direktiv om att utföra.

För att vi ska kunna ha en framstående kulturskola med ett brett utbud i Norrtälje kommun så behöver det också finnas klara politiska direktiv med tillhörande pengapåse. Annars får vi nog, utan att förringa någon uttrycksform, inse att det är en kommunal musikskola och ingen kulturskola vi har i Norrtälje kommun.

Kulturlivet i Norrtälje kommun känns på många sätt hotat just nu. Förutom strypningen av kulturskolans utbud riskerar Norrtälje Ateljéförening, NOA, att inom kort bli utan lokaler för sitt breda innehålla av kulturella verksamheter med möjligheter till både produktion och konsumtion av kultur för många olika grupper i samhället. Det krävs nu ännu en kraftsamling för att uppvakta de styrande och visa på bristen av en kulturvision för kommunen, en vision där såväl skapande, deltagande och konsumtion av kultur ingår.

Catarina Wahlgren (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel