Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dana Pourkomeylian: Våldsmonopolet utgör grundpelaren i konceptet på vilket staten bygger sin legitimitet

Samhällskontraktets grundläggande element utgörs av att endast överheten (oavsett om denna kallas kung eller regering) får använda legitimt våld.

Medborgaren ger frivilligt upp en del av sin frihet i utbyte mot skydd mot illegitimt våld, det vill säga våld från andra medborgare och stater.

Men i takt med att tid och samhälle avancerat har medborgaren successivt gett ifrån sig ytterligare frihet i utbyte mot andra tjänster. Skola för barnen. Sjukvård för de sjuka. Bit för bit växer det moderna välfärdssamhället fram.

Där slår Sverige majoriteten med hästlängder. Sverige är ett av fåtal länder där över hälften av BNP går till offentliga utgifter.

2018 gick 42 procent av de offentliga utgifterna till socialt skydd, såsom pension, a-kassa och socialtjänst.

Motsvarande siffra för försvar är två procent, samhällsskydd tre procent, sjukvård 14 procent och utbildning 13 procent. Ungefär så har siffrorna sett ut sedan slutet av 1990-talet. Kalla det "den svenska modellen".

Många skulle nog tycka denna modell var rimlig, om det inte vore så att den under de senaste åren visat sig totalt oförmögen att uppfylla samhällskontraktets mest grundläggande uppgift – det fysiska skyddet för medborgaren.

Nyligen sköts två tonårspojkar på en pizzeria i Malmö, den ena avled av sina skador. Knappt 24 timmar senare fick en kvinna livshotande skador efter att oprovocerat blivit misshandlad vid en busshållplats i samma stad.

Nyligen rånades också en tonåring i Göteborg av tio personer, som tvingade av honom varenda tråd på kroppen innan de skar av hans ena öra.

Dålig vecka? Knappast. Hittills i år har det skett fler sprängdåd i Sverige än under hela 2018, 187 stycken.

Om svenska medborgare inte kan känna sig trygga på gator och torg, så finns det inga familjeveckor, inga friår, inga kulturprojekt i världen som kan väga upp för det brutna samhällskontraktet.

Enligt Henrik Häggström, senioranalytiker vid Försvarshögskolan, behöver man leta sig till krigszoner i Mellanöstern för att hitta en liknande situation per capita. En fruktansvärd lägesbild som bekräftats av rikspolischefen Anders Thornberg: ”Vi ser ingen motsvarighet internationellt”.

Om svenska medborgare inte kan känna sig trygga på gator och torg, så finns det inga familjeveckor, inga friår, inga kulturprojekt i världen som kan väga upp för det brutna samhällskontraktet.

När det illegitima våldet tar över är det inte annat än en långsam erodering av statens legitimitet.

Välfärdskolossen och våldsmonopolet vilar tungt över medborgarens huvud, men om staten inte kan uppfylla sin mest grundläggande och vitala uppgift – att trygga medborgarnas rätt till skydd – varför ska vi lystra?

Dana Pourkomeylian