Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dan Andersson-program med inlevelse och glöd

Mats Klingström och Hasse Larsson blåste liv i Dan Anderssons berättelser om Res-Måns i Elimkapellet. En konsert fylld av värme, vemod och musikalisk glöd.

Annons

Fler och fler extrastolar plockas fram i Elimkapellet när det är dags för Mats Klingström och Hasse Larsson att ta plats på scenen.

De var här i påskas och lovade att snart komma igen. Nu är de tillbaka, den här gången med ett Dan Andersson-program i bagaget.

I sin musikberättelse om kolaren Res-Måns har Mats Klingström vävt samman noveller av Dan Andersson med några av hans tonsatta dikter.

Det blir en finstämd, varm och vemodig resa till Dan Andersson-land, där publiken får möta den fattige Res-Måns och kliva in i hans enkla koja.

Mats Klingström är en god berättare, som målar en levande bild av Res-Måns med sitt toviga hår och det ensliga livet i kolarkojan djupt inne i skogen.

Tillsammans med basisten Hasse Larsson rör han sig från en skönt svängande Brooklandsvägen till historien om Res-Måns sotsvarta kaffe och avgnagda sockertopp, där välkända figurer som Jon och Vargfors-Fredrik får göra entré och leda över till Helgdagskväll i timmerkojan.

Så fortsätter berättelsen, med scener ur Res-Måns liv, fram till den oktoberkväll då hans enkla tillvaro slås sönder och han somnar vid sin mila till tonerna av Gässen flytta.

Det är ett program som är laddat med allt det som förknippas med Dan Andersson. Längtan och drömmar, vemod och ensamhet, granris och myrar, skymning och svärta. Allt förpackat i en välsittande musikalisk kostym, med ett tajt samspel mellan de båda musikerna.

Efter paus går de över till det som Mats Klingström kallar sånger i lösvikt, ett blandat program med tonvikt på hans tolkningar av Leonard Cohen.

Han har översatt Cohen till svenska och gav för några år sedan ut skivan Jag är din man. I Elimkapellet inleder han med Bird on a wire, som blivit Som en fågel du hör och fortsätter med Jag är din man (I´m your man).

Han gör också den egna Sydkorsets stjärna, som är tillägnad hans mor och far, kryddar med lite Dylan och presenterar Jag ångrar ingenting, som han beskriver som en uppmuntrande visa för 55-plusare.

Till sist blir det mer Cohen som extranummer innan Mats Klingström och Hasse Larsson sätter punkt för en konsert med mycket närhet, känsla och lågmäld musikalisk glöd.

När de tackar för sig säger Mats Klingström att de gärna kommer tillbaka till Norrtälje.

De är välkomna.