Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig status för Norrtäljeviken

Ingen havsvik i Norrtälje kommun uppnår god status enligt gränsvärdena från Naturvårdsverket. – Ska man följa direktiven måste man göra mycket mer, säger Ulf Lindqvist, vd för Naturvatten.

Företaget Naturvatten utför vattenprover och biologiska undersökningar för Norrtälje kommuns räkning. Resultaten visar att det finns mycket att göra om man vill uppnå EU:s ramdirektiv. Målet är att alla vatten ska hålla god ekologisk status år 2021.

– Ska man följa direktiven måste man göra mycket mer, säger Ulf Lindqvist.

Vattenkvalitén i hela innerskärgården håller otillfredsställande eller måttlig status. Bara genom att se till siktdjupet kan man få en direkt bild av det nuvarande läget.

– I Kvisthamraviken är det en meters sikt, medan det är sex meter ut mot Gräddö. Alla vikar är påverkade, men Norrtäljeviken som helhet har det nog värst. Den är väldigt utsatt med stora kringliggande samhällen och jordbruk, säger Ulf Lindqvist.

Den metod som har prövats på Björnöfjärden ger nu hopp.

– Man bör se resultaten med försiktighet och låta framtiden visa om det fungerar i längden, men det ser positivt ut, säger Ulf Lindqvist.