Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig idé att åter göra skolan statlig

Folkpartiet tycker att skolan bör förstatligas, och partiledaren Jan Björklund har drivit denna fråga mycket envist. Varför är lite svårt att förstå – men den främsta anledningen verkar vara att han tror att kommunaliseringen av skolan för 25 år sedan är orsaken till elevernas försämrade resultat.

Han har dock haft mycket svårt att få med sig de tre övriga allianspartierna på ett återförstatligande. I alliansens valmanifest inför 2010 års val fick han dock dem att gå med på att en utredning skulle avgöra om de försämrade skolresultaten de senaste 20 åren var kommunaliseringens fel eller inte.

I går presenterades utredningens resultat. Och enligt utredaren, professor Leif Lewin, är kommunaliseringen ett misslyckade. Det finns flera orsaker till detta: bland annat att lärarna var emot reformen, att de statliga styrinstrument som skulle finnas togs bort och att kommunerna inte fick det stöd av Skolverket som de hade behövt.

Detta resultat är intressant. Men det bevisar inte vilket som är bäst: en kommunal eller en statlig skola. Att misstag gjordes vid kommunaliseringen bevisar inte att hela idén bakom kommunaliseringen var felaktig.

Tvärtom finns det mycket som talar för att det är helt riktigt att ha ett kommunalt ansvar för skolan. Framför allt innebär en kommunal skola att besluten fattas närmare dem som berörs, det vill säga skolledare, lärare, elever och föräldrar. Det blir mycket lättare för dem att påverka än om besluten fattas i Stockholm. Centralisering är oftast en dålig lösning.

Att förstatliga skolan i dagsläget, när all kraft bör läggas på att förbättra elevernas resultat, vore dessutom ganska korkat. Istället gäller det att lägga kraften på att utbilda bättre lärare, förbättra statusen på läraryrket och förändra undervisningsmetoderna så att eleverna får mer hjälp. Så lär det också bli: inte ens Jan Björklund trodde i går på ett snabbt förstatligande av skolan. Han menade dessutom att ett återförstatligande måste ske med ett brett politiskt samförstånd.

Ett sådant samförstånd lär dröja. Bland annat är det svårt att se att Centerpartiet, som ju är emot centralisering, skulle vilja återförstatliga skolan. Centerledaren Annie Lööf var också mycket tydligt emot ett återförstatligande när hon i går besökte Norrtälje och bland annat träffade eleverna på Rodengymnasiet.

Annie Lööfs framträdande på Rodengymnasiet var för övrigt mycket bra, och det tycktes överraska Rodeneleverna att hon var så kunnig och så lättsam.

Annie Lööf har hittills mötts av ganska stor misstänksamhet av väljarna – många tycks undra hur en så ung kvinna kan klara ett så viktigt jobb. Men som besöket på Roden visar: korta tv-inslag ger henne inte rättvisa. Får hon längre tid på sig, vilket hon bör få i valrörelsen, så överraskar hon både med sin kunskap och sin personlighet.