Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags sluta jaga den billigaste matkorgen

Nyligen presenterade PRO resultatet av sin årliga undersökning om var i landet maten är billigast. Årets prisjämförelse visar att de undersökta 34 varorna är 82 kronor billigare än när jämförelsen började 1997!

Dessvärre framgår det inte var de undersökta varorna har sitt ursprung så tillåt oss som producerar maten tillföra några parametrar, som det utöver priset bör tas hänsyn till. Mat som produceras i Sverige är bra för dig. I Sverige har vi friska djur som gör maten säker för konsumenterna att äta, detta tack vare sunda djurhållningssystem, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning. Kött, kyckling och ägg som är producerade i Sverige är helt fria från salmonella och antibiotikarester. Det är alltså helt okej att äta frukostägget löskokt, unna sig hemgjord majonnäs eller slicka i sig av sockerkakssmeten. Detta är inte lika självklart när det gäller importerad mat.

Mat som är producerad i Sverige är smart mat. Den har bland annat kortare resväg till butikerna. Vi har bland världens strängaste djurskyddslagstiftning och djuren får inte antibiotika i fodret rutinmässigt utan endast om de blir sjuka. Det gör att Sverige fortfarande har ett förhållandevis gott läge när det gäller multiresistenta bakterier i förhållande till övriga världen.

Mat som produceras i Sverige ger jobb i Sverige. Om mjölken och köttet vi importerar istället producerats i Sverige, skulle det innebära totalt 20 000 svenska jobb. Genom att producera mat i hela landet skapas också förutsättningar för en levande landsbygd med fungerande skolor, butiker, infrastruktur och bättre möjligheter för företagande.

Svensk mat är så dyr, säger en del. Men är den verkligen det? Vi lägger i dag endast tolv procent av vår disponibla inkomst på det viktigaste vi människor behöver. Det kan jämföras med när dagens pensionärer var unga. Då gick ungefär en tredjedel av inkomsten till mat, vi lagade mer av råvaror och mindre av halv- och helfabrikat. Vi åt efter säsong vilket ju är billigt även i dag.

Det kanske är dags att sluta jaga den billigaste matkorgen och börja prata kvalitet och hållbarhetsperspektiv. Ställa fler krav i butiken och laga mat från grunden. Det blir i längden varken dyrare eller tar längre tid. Vi önskar alla konsumenter en riktigt god jul!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel