Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för generationsskifte i välkänd klädbutik

Generationsskifte eller nystart på klädbutiken Mixit. Både- och, kanske man ska säga. – Vi kämpar inte bara för oss, utan också för en levande stadskärna, säger Lina Ekman.

Annons

Lina Ekman är utbildad ekonom. Hennes mamma Britt-Marie Ekman har arbetat på Mixit i många år.

– Jag är en vanlig bondjänta och har ingen högre utbildning, säger Britt-Marie Ekman.

– Men redan när mamma var 16 år sålde hon massor av kläder i butik, säger Lina Ekman.

Britt-Marie Ekman säger med ett småleende:

– När en kund är på väg in genom dörren har man i princip redan klätt på henne.

Mor och dotter är överens om några saker:

– Man får inte vara för framfusig, för då kan kunden bli stressad. Samtidigt ska man ha lite fantasi och kunna föreslå plagg, som man tror skulle passa bra på den här personen.

Framöver ska Mixit ha en del herrkläder. Lina Ekman berättar om en sak som är extra viktig om det rör sig om en manlig kund:

– Om han vill köpa exempelvis ett par byxor, bör man lägga fram högst tre par. Annars blir han bara trött och ger upp. Därför är det viktigt att som säljare pricka rätt när man väljer de där tre plaggen!

Det roligaste med jobbet tycker båda är kontakten med kunderna. Med ålderns rätt kommer Britt-Marie Ekman att gå ner i tid, medan Lina Ekman ökar deltagandet efter en barnledighet. Britt-Marie Ekmans roll är som stöttepelare och mentor åt dottern. Lina Ekman har datoriserat företaget. Butiken har genomgått omfattande renovering, och har nyinvigning den 12 mars.

– Vi har haft snickarna Tony Bringemo och Michael Floge här. De har fått fria händer, och vi är mycket nöjda med deras jobb, säger Britt-Marie Ekman. De har flyttat kassan, gjort om fönstren, bytt golv, renoverat provhytterna, gjort nytt hängsystem och målat om.

Affären har två anställda, Kallaya Walther och Christina Lantz, som mor och dotter Ekman bara har lovord för.

– Och så har vi tagit in en del nya klädmärken, säger Lina Ekman. När andra i stadskärnan lägger ner, gör vi tvärtom och satsar.

Hon tycker inte att köpcentra i stadens utkanter konkurrerar med Mixit.

– De har inte samma saker som vi. Dessutom gillar sommargästerna att gå i innerstaden och handla. Vår absolut bästa månad är juli.

– Vi ska ligga kvar och kämpa för stadskärnan som en plats där man kan promenera och fika och handla, avslutar Lina Ekman.

Mixit

Aktuellt för: Nyinvigning

Plats: Tullportsgatan

Sortiment: Främst damkläder

Startår: 1984

Ägare: Britt-Marie Ekman, född 1943 och Lina Ekman, född 1979

Tidigare delägare: Birgitta Johansson, fram till för tre år sedan

Ägarform: Aktiebolag

Namnet Mixits ursprung: Birgitta Johansson visste att det är smart att ha bokstaven X i ett namn

Omsättning: 5,2 miljoner kronor

Annan karriär för Lina Ekman: Spelat golf på elitnivå, bland annat i juniorlandslaget. Jobbade i två år som resvärd på golfresor till Italien och Spanien.