Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Custom bike show

På lördag är det dags för Custom Bike Show i Norrtälje. För 40:e gången. Marlon Larsson har varit med alla gånger. – Bästa MC-showen i Sverige, säger han.

Annons

Det är tyst och lugnt i Societetsparken. Endast ett och annat fågelkvitter hörs, vattnet ligger stilla i hamnbassängen. Det är lugnet före stormen. Sedan kommer de. Hojarna!

– Det är lika bra varje år och ibland undrar jag hur många hojar det finns i världen, säger Marlon Larsson.

Vid första showen 1971 var det 46 utställare vid Twin club MC:s klubbstuga som då låg i Bolkabacken, Norrtälje.

– ”Skräcken” vann med en bakfälg som fick alla att tappa hakan, säger Marlon Larsson.

1975 flyttade showen till Societetsparken och hade över 1 000 besökare.

– Vi ville visa Norrtäljeborna vad vi höll på med och det kom allt från pensionärer till ungdomar. Det kom så mycket folk att vi tänkte: Oj, vad gör vi nu.

Med åren växte Custom Bike Show enormt och arrangörerna fick svårt att hänga med.

– Kommunen förstod inte hur stort intresset var och klubben var inte lika organiserad. Allt blev för stort, berättar Marlon.

Efter 1980 tog showen fyra års paus. Men suget kom tillbaka och 1985 var det dags igen.

– Det var en välbehövlig vila och det blev en bättre organisation efter det, säger Marlon. Nu har vi koll på vad som krävs i matväg, boende och hur sponsorer, utställare och allt annat ska gå till.

På lördag är det dags igen. Då kommer alla bikers till Norrtälje och visar upp vad de gjort i garagen under vintern.

– Det kommer alltid något nytt och de mest märkliga skapelser, säger Marlon som aldrig slutar att förvånas över hur speciell Custom Bike Show är.

– Det är världens häftigaste grej vi gör och Custom är den bästa MC-showen i Sverige.

I år har en hoj skickats med bud från Japan bara för att få vara med. Cykeln står just nu i klubbens lokaler och väntar på att bli färdigmonterad av ägaren.

– Han har sagt att han kommer på torsdag och hur han ska hinna få ihop hojen återstår att se, säger Marlon.

När han tänker tillbaka på alla åren sticker två år ut.

– Katastrofåret 2012. Det regnade och var kallare än på julafton, säger Marlon och fortsätter:

– Och när vi var på flygfältet 1974 kom Anders Nordin och visade upp en sportster som var 20 år före sin tid. Han hade gjort allt själv och den var hundraprocentigt perfekt.

Hojen har stått och rostat i ett garage sedan dess. Men nu har arrangörerna lokaliserat den och på lördag kommer den att ställas ut i Societetsparken.

Program lördag:

09.00: Utställarna kommer.

10.00: Utställningen börjar och publiken släpps in. Inträde 100 kronor per person. Barn i vuxet sällskap kommer in gratis.

12.00: Pontus Snibb på scen.

14.00: Sista chansen att lämna röstsedel.

15.00: Prisutdelning.

17.00: Hojarna åker i kortege genom staden till Twin club MC Norrtäljes lokal.

Under lördagen hittar du bilder från Custom bike show här!

Custom bike show

I Custom Bike Show i Societetsparken tävlar utställare i kategorierna Harley-Davidson-chopper, chopper, custom, custom chopper, trike (trehjuling), klassiker (äldre än -69), modifierad Harley-Davidson och bästa lack.

Hojen som ställs ut måste fungera och ska åtminstone ha rullat in på området. Om sedan motorn kärvar på vägen ut kan arrangörerna ha överseende med det.

Publiken röstar också fram en favorit ur alla kategorier och en jury utser tre hojar som får delta i världsmästerskapet nästa år i Tyskland.