Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för C och FP att stoppa M-dribblandet

Det tycks ha gått troll i den utredning som skall granska skolverksamheten i Norrtälje kommun. Det är lite svårt att förstå.

Skolutredningen är ett resultat av den uppgörelse som Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjorde i augusti. Partierna kom då överens om att göra ett ”omtag i organisationsfrågan”, och skjuta frågan om nedläggning av småskolor på framtiden. De kom också överens om att en extern utredning av skolan skulle göras för att ge underlag för hur kommunen ”bäst hanterar våra utmaningar som landsortskommun i en storstadsregion”.

Det var Moderaterna som främst drev frågan om nedläggning av små skolor. Moderaterna har dock godtagit att en skolutredning skall tillsättas, och kommunfullmäktige beslutade den 28 oktober att en utredning skulle genomföras ”om en attraktiv och kvalitativ skola i hela kommunen”.

Det är förståeligt att Moderaterna inte känner någon entusiasm inför denna utredning: man tycker att den är onödig, och att det hade varit mycket bättre och billigare att följa kommunens barn- och utbildningsförvaltnings förslag om skolnedläggning. Det är också förståeligt att Moderaterna, som största parti både i kommunfullmäktige och i den styrande borgerliga majoriteten, inte tycker om att bli överkörda på detta vis. Men det är ändå lite svårt att förstå varför Moderaterna inte sväljer förtreten, och genomför denna skolutredning utan att skapa bråk.

Det började med direktiven till utredningen. Dessa är självklart helt avgörande, eftersom de bestämmer vad som skall utredas.

Kommunalrådet Kjell Jansson (M) ville trots detta inte att politikerna skulle få påverka direktiven. Istället skulle de utformas av kommundirektören, utan att politikerna skulle lägga sig i.

Det var helt orimligt. Det uppfattades, helt riktigt, av de övriga partierna som ett sätt för Moderaterna att se till att utredningen fick ett annorlunda uppdrag än vad de fem partierna bakom skoluppgörelsen ville.

I förra veckan visade det sig också att Kjell Jansson inte hade tänkt sig att skolutredningen skulle starta så snart som möjligt. Istället planerade han att utredningen skulle börja sitt arbete efter valet nästa år.

Det är också helt orimligt. Det skulle innebära ett extra års ovisshet om vad som kommer hända med skolan, till exempel om någon skola skall läggas ner eller hur den framtida skolpengen skall se ut.

Det är lite barnsligt av Moderaterna att agera på detta sätt. Nu måste därför övriga partier, i första hand Centerpartiet och Folkpartiet, tydligt visa Moderaterna att de inte kan fortsätta detta dribblande med skolutredningen. Centerpartiet och Folkpartiet bör därför, gärna tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, snarast lägga fram ett utkast på direktiv och tidsram för utredningen.