Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för busshållplats där du bor

Ska landsbygden få en mer attraktiv kollektivtrafik måste vi hitta nya lösningar. Miljöpartiet vill därför införa ett pilotprojekt med anropsstyrd kollektivtrafik i Norrtälje, skriver Malin Karlsson och Ingrid Landin.

Annons

Många vill bo nära en busshållplats. Så ser det ofta inte ut i Norrtälje, men det vill vi i Miljöpartiet ändra på.

Ska landsbygden få en mer attraktiv kollektivtrafik måste vi hitta nya lösningar. Miljöpartiet vill därför införa ett pilotprojekt med anropsstyrd kollektivtrafik i Norrtälje. Norrtälje är en kommun som uttryckt att den vill ha detta och som dessutom föreslagit lämpliga linjer.

Anropsstyrd kollektivtrafik finns redan på andra håll i Sverige och snart i varje kommun i vårt grannland Danmark. Istället för nedläggningar och försämrad turtäthet kan anropsstyrd trafik vara en lösning för landsbygden. Och det gäller hela länet. Det kan exempelvis vara aktuellt i Södertälje och Haninge också.

Tanken är alltså att bussen har en viss sträckning, men att den anpassar sig efter de som behöver resa på sträckan. Genom att anmäla att du behöver åka med en viss tur så kommer bussen till dig och tar dig till en bytespunkt för kollektivtrafiken.

Det här skulle göra vardagen lättare för många och också minska beroendet av bil för människor som i dag har långt till busshållplats. Vi vill varken se ensamkommande bilister eller tomma bussar på landsbygden. Då är anropsstyrd kollektivtrafik en bra lösning för att ta sig runt.

Vi ser att konceptet med anropsstyrd kollektivtrafik också kan utvecklas med digitala lösningar och en flexibel fordonsflotta, men nu vill vi först och främst få till ett försök i Norrtälje senast januari 2018.Vad väntar vi på?

Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting

Ingrid Landin (MP), gruppledare i Norrtälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel