Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för årets upplaga av Utmaningen

Dags för sjunde gången att utse vinnare i den lokala musiktävlingen.

Annons

För sjunde gången arrangeras Utmaningen, musiktävlingen där musiker förutom att framföra egenskriven musik också utmanas genom att presentera valfri låt av en bestämd artist. Jämfört med tidigare år är valet av artist aningen otippat denna gång.

Beatles, Elvis Presley, Bob Marley och Rolling Stones är alla artister vars låtar tål att tolkas. ”Suspicious minds” med distad elgitarr innebär inget jättekliv rent musikaliskt. Men hur låter det när ett hårdrocksband ska spela strikt studioproducerad modern dansmusik?

– Lady Gaga är årets utmaningsartist. Tidigare har vi kört riktiga klassiker, men i år ville vi dra till med en riktig dräpare, säger Stefan Källström, som är med och arrangerar Utmaningen, och fortsätter:

– Det är svårt att göra en cover på en så hårt producerad låt. Alla versioner blir en egen tolkning, vare sig man vill eller inte. Men Lady Gagas låtar är väldigt välskrivna så det är fullt möjligt.

Nicole K. Lee, en av de artister som är först ut på scen i kväll, fredag, håller med:

– Det funkar, tar man bort all produktion som ligger bakom så finns där ganska enkla melodier, säger hon.

Nicole K. Lee kommer att tolka Lady Gaga genom country- och folkmusik; röst och gitarr mot en i övrigt naken ljudbild.

– Det här blir lite av min comeback. Efter att jag spelat med mitt band i nästan fyra år kör jag nu solo, säger hon och berättar att hon varit borta från musiken i samband med att hon blivit förälder.

Under fredagen spelar också Sahira, ett fyramannaband som blandar metall, punk och alternativ rock.

Hur gör sig Lady Gaga i där?

– Det kommer att gå skitbra. Vi ska spela spår nummer tolv från skivan ”Born this way”. Hair, heter den, säger Robban Öhman och tillägger:

– Det är inte direkt hiten, men det kanske den kommer att bli nu.

Niklas Färeborg skjuter in:

– Vi får göra den till vår, helt enkelt. Det blir ingen Lady Gaga-låt, det blir Sahira-Gaga. Frågan är om den kommer att kännas igen, men det märker vi.

Övriga artister som är med och tävlar i år är bland andra gruppen Shinigami som beskriver sin musik som röjig metal core, men med fina melodier; bandet Midnight pleasure som spelar old school-pop/-punk; bandet Grace Less som svänger sig med en blandning av vanlig rock och metall; gruppen Mercury X som drar åt progressiv-metall-hållet med stort ljud och udda taktarter; indiebandet Back to mono som blandar hård och mjuk rock samt hiphopgruppen Danny Diggs dj Diabetic som spelar old school.

Konsertkvällar hålls sju fredagar framöver på Teatern i Norrtälje.

17/10 Delfinal – tre band/artister

24/10 Delfinal tre band/artister

31/10 Delfinal tre band/artister

7/11 Delfinal tre band/artister

14/11 Semifinal 1 fyra band/artister

15/11 Semifinal 2 fyra band/artister

22/11 Final tre band/artister

Tävlingen sätter i gång på Teatern klockan 22.00.

Fri entré 22-23.

Åldersgräns 18 år.