Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta krafttag mot unga som begår brott mot andra barn

Antalet anmälda rån mot barn under 18 år ökade kraftigt under 2019. Det visar preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som nu har publicerats.

Även antalet anmälda rån mot vuxna ökade. Både i riket som helhet, men också i vår egen kommun. Ofta är även förövarna under 18 år.

Detta är en allvarlig utveckling som måste vändas. Det är oacceptabelt att det i dag finns föräldrar som inte vågar låta sina barn gå till sina fritidsaktiviteter på grund av rädsla för att deras barn ska utsättas för rån. Precis som det också är oacceptabelt att äldre kriminella utnyttjar barn och unga för kriminella tjänster och samtidigt utsätter dem för hot, våld och offentlig förnedring.

För Liberalerna är arbetet mot brottslighet en fråga om frihet. Frihet att kunna röra sig i samhället utan att bli utsatt för brott. För att skydda barn, men även vuxna, från den ungdomsbrottslighet som nu sprider sig behöver flera åtgärder vidtas.

1. Utred alltid grova brott begångna av unga under 15 år.

Det är viktigt för brottsoffer att brott blir utredda. En brottsutredning ger också förövaren besked om att samhället reagerar mot brott och det ger socialtjänsten underlag för sina insatser. Därför bör en huvudregel införas om att grövre brott som begås av unga under 15 år alltid ska utredas av polis, även om straffmyndighetsåldern på 15 år ligger kvar.

2. Stoppa gängens utnyttjande av unga.

I dag använder kriminella gäng barn och unga som knarkkurirer och för att förvara skarpladdade vapen. De kriminella vet att barnen går straffria. Därför behöver vi strängare straff för de äldre som utnyttjar yngre för kriminella ärenden.

3. Snabbare rättsprocesser.

Långa rättsprocesser när unga är inblandade är särskilt skadligt. Unga gärningspersoner kan snabbt eskalera sitt beteende samtidigt som unga brottsutsatta ofta lever med stor rädsla fram tills rättsprocessen är avklarad. Genom jourdomstolar för ungdomar kan tiden från utredning till rättsprocess bli så kort som möjligt i snabbutredda ärenden.

4. Fler åtgärder när föräldrarna inte tar ansvar.

Föräldrarnas ansvarstagande har avgörande betydelse för om unga förövare ska sluta begå brott. Det måste bli möjligt att besluta om obligatoriska insatser till föräldrar och barn när barnen begår brott.

5. Skärpt lagstiftning kring unga som bryter mot vårdplaner.

Ungdomar som begått brott döms ofta till vård inom socialtjänstens öppenvård. Det är dock inte ovanligt att den unge vägrar att samarbeta eller att den unge fortsätter att begå nya, grövre brott under vårdtiden. För ungdomar som fortsätter att begå grova våldsbrott under tiden som de avverkar en dom om vård inom socialtjänsten, är det nödvändigt att öppenvården oftare övergår i slutenvård.

6. Satsa parallellt på långsiktigt förebyggande insatser.

Tillflödet till kriminalitet behöver bekämpas genom förebyggande insatser, till exempel genom hembesöksprogram till familjer med barn 0–3 år, där en BVC-sköterska och en familjebehandlare från socialtjänsten ger råd och stöd i hemmet under de första levnadsåren, visat sig ha långsiktigt förebyggande effekt.

För att utsatta barn ska få tillgång till sina grundläggande rättigheter krävs det att vuxenvärlden och politiken tar sitt ansvar. Det gäller både att stå upp för brottsutsatta barn och att göra allt vad vi kan för att barn inte ska begå brott.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel