Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att rädda Pythagoras igen

För 35 år sedan räddades motorfabriken Pythagoras från rivning av föreningen Pythagoras Vänner och en enig folkopinion i samarbete med lokala politiker. Fabriken förklarades som byggnadsminne – ett unikt stycke svensk kulturhistoria. Under åren har museet utvecklats till ett levande museum som lockat 16 000-20 000 besökare per år.

Anmäl text- och faktafel

Ändå är det som kunskapscentrum och resurs för skolan som museet har spelat sin viktigaste roll. Med pedagogiska program för förskola, grundskola, gymnasium, särskola med mera har eleverna fått handgriplig kontakt med teknik, historia och samhällskunskap.

Allt detta har varit möjligt tack vare ett nära samarbete mellan museets personal och vänföreningens ideella krafter.

Norrtälje kommun har i år minskat verksamhetsbidraget till Pythagoras industrimuseum, vilket leder till att verksamheten nu tvingas upphöra. Eftersom det inte går att skära i de fasta kostnaderna för byggnader och mark återstår bara att säga upp personal. Därmed inleds också en nedåtgående spiral. Utan personal kan museet inte tjäna in några intäkter. Visserligen kommer den gamla fabriken – byggnadsminnet – att stå kvar, men tom och obegriplig utan berättelserna. Det levande museet med dunkande motorer och snurrande maskiner – det som verkligen är Pythagoras – försvinner. Det går oerhört fort att riva ner något som det har tagit åratal av hårt arbete och investeringar att bygga upp.

Museet drivs av en stiftelse där föreningen Pythagoras Vänner och Norrtälje kommun tillsammans är stiftelsebildare. Man kan undra om kommunen, trots det, är fullt medveten om konsekvenserna av det minskade anslaget. Norrtälje mister nu sitt kanske främsta besöksmål och handelsstaden förlorar många tusentals besökare och potentiella kunder. Är det verkligen klokt?

Nu är det dags för oss medborgare att rädda Pythagoras igen. Vi har med stor glädje sett hur imponerande många krafter arbetar för att stötta oss med namninsamlingar, crowdfunding och uppmuntrande ord. En manifestation planeras. Pythagoras industrimuseum behöver nu alla vänner i räddningsarbetet.

Owe Lundberg, ordförande, föreningen Pythagoras Vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel