Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att plastbanta förskolan

Naturskyddsföreningen uppmanar alla förskolor att börja plastbanta. Först ut i Norrtälje är förskolan Vildnissarna i Solbacka strand.

Norrtälje Naturskyddsförening har hakat på det nationella projektet giftfri skola. 100 kommuner i Sverige har redan anslutit sig till projektet. Dock inte Norrtälje kommun.

Därför är det på eget och några förskolors initiativ som föreningen börjat kartlägga farliga plaster och kemikalier som kan lura i barnens lek och skolmiljöer.

Först ut att låta sig kartläggas är Vildnissarnas förskola Solbacka strand.

Under torsdagen var Sebastian Mårtensson och Kajsa Dufbäck från Naturskyddsföreningens kemikalienätverk på plats på förskolan.

Tillsammans med föreståndare Irene Olsson gick de igenom allt från köksutrustning till leksaker, färgkritor och golvmaterial.

– Poängen är att gå igenom vad som finns och få en grundkoll på hur läget ser ut. Samt att sänka risker säger Sebastian Mårtensson.

För det finns, enligt honom, en massa vanliga produkter som innehåller miljögifter och hormonstörande ämnen. Så även i leksaker och vardagssaker som barn kommer i kontakt med dagligen.

Svårigheten är att se vad som är okej och vad som inte är det. Det konstaterar alla tre.

Irene Olsson har fått

en lång lista på exempel på vad man ska titta efter i en kartläggning. Hon tycker att det är knepigt att avgöra vad som kan vara skadligt.

Kajsa Dufbäck håller med henne.

– Det är inte så lätt. Det är en djungel, säger hon.

Sebastian Mårtensson tar alla de olika färgkritorna som exempel. Många får godkänt direkt. Medan några saknar ursprungskartongen och andra inte verkar vara tillverkade för barn.

– Köper man kritor ska man alltid kontrollera att de är tillverkade för barn. Då har tillverkarna alltid mycket striktare regler att följa, säger han.

Fast även leksaker som bevisligen är tillverkade för barn kan vara luriga. Vildnissarna har till exempel en uppsjö av leksaksdjur i plastmaterial.

– Just de här är vi väldigt osäkra på, säger Kajsa Dufbäck som saknar tillverkningsdata på djurkropparna.

– Det är knepigt. Vi vet ju om att det fuskas, säger Sebastian Mårtensson som inte är helt säker på att han kan fria alla djuren.

Ett sätt att ta reda på det är att fråga butiken.

– De har skyldighet att ge ett svar inom 45 dagar.

De tre går igenom rum efter rum och pryl efter pryl.

Mycket får godkänt

medan somligt bör bytas ut.

– Jag är inte överraskad över resultatet. Men jag ser ju att vi inte kan byta ut allt på en gång. Man får lägga upp en handlingsplan, säger Irene Olsson som är redo att börja plastbanta på allvar.

Skillnad på plast och plast

Det är svårt att skilja dålig plast från bra plast. Siffermärkningen i en trekantig återvinningssymbol är ett hjälpmedel. Märkningen berättar vilken sorts plast produkten huvudsakligen är gjord av.

Välj bort plast med sifforna 3, 6 och 7 så undviker du de mest hälsovådliga plasterna.

En grundregel är att se upp med gammal mjuk plast. Lukta på den, känn på den. Är den klibbig eller luktar så är den inte bra.