Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Credentia kan krävas på miljonbelopp

Byggföretaget Credentia kan drabbas av en straffavgift för rivningen av en q-märkt byggnad i Norrtälje. Fler kostnader kan tillkomma.

I början av mars i år rasade delar av den gamla armaturfabriken med sitt sågtandstak. Det hände i samband med bygget av nya bostäder i kvarteret Niord i korsningen Baldersgatan-Narvagatan.

Strax efteråt rev Credentia hela den gamla byggnaden trots att kommunen i detaljplanen för området märkt huset med ett litet q. Byggnaden skulle bevaras eftersom den ansetts vara särskilt kulturhistoriskt värdefull.

Det stod tidigt klart att Credentia hade anledning att förvänta sig åtgärder från kommunens sida. Nu har bygg- och miljönämndens arbetsutskott behandlat ärendet.

– Credentia får ta konsekvenserna av att de rivit ett q-märkt hus utan att ha rivningslov, säger nämndens ordförande Mats Hultin (M).

Kommunen kräver att Credentia ska betala 616 770 kronor i en byggsanktionsavgift. I den summan ingår att avgiften räknats upp med 300 procent eftersom rivningen rört en byggnad som inte fick jämnas med marken.

Credentia ska dessutom se till att en ny likadan byggnad med ett karaktäristiskt sågtandstak och med ljusinsläpp från söder kommer på plats. Det ska ske i samråd med antikvarisk expertis.

En konsult har på kommunens uppdrag beräknat kostnaderna för bygget av en ny fabrikslokal. Det kan röra sig om närmare 11,8 miljoner kronor.

Utifrån den summan går kommunen vidare och hotar med ett vite på 14 miljoner kronor om återuppbyggnaden inte blir av.

– Det är viktigt att vi håller rätt på att reglerna följs. Om det vore okej att knuffa omkull q-märkta byggnader i Norrtäljes innerstad skulle staden se annorlunda ut, säger Mats Hultin och konstaterar att förtroendet för byggföretaget har påverkats.

Ronny Jansson, vd för Credentia, har inte sett skrivelsen från kommunen och vill inte kommentera beloppens storlek.

– Och vi har själva sökt och fått ett bygglov så att byggnaden kan återställas enligt kommunens önskemål, säger han.

Samtidigt påpekar Ronny Jansson att den tidigare byggnaden var i dåligt skick och att den slutliga rivningen gjordes av säkerhetsskäl.

Nu ska marken, där byggnaden stod, saneras och bottenplattan ska rivas.

Credentia har också möjlighet att yttra sig över kommunens förslag till åtgärder innan slutgiltigt beslut tas i bygg- och miljönämnden. Sedan finns möjlighet att överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen.

Skulle fungera som garage

Credentia AB är just i färd med att bygga 70 lägenheter i kvarteret Niord i korsningen Baldersgatan-Narvagatan i Norrtälje.

Bygget av bostäderna i bostadsrättsföreningen Kristallen genomförs i två etapper. Preliminär första inflyttning beräknas kunna ske under vinter eller vår 2013/2014.

I korsningen Baldersgatan – Narvagatan låg tidigare en armaturfabrik och den byggnaden har kommunens bygg- och miljönämnd velat bevara.

Bland annat har fabrikens klassiska sågtandstak ansetts vara kulturhistoriskt värdefullt.

I detaljplanen har kommunen krävt att användningen av marken ska anpassas till byggnadens kulturvärden. Byggnaden får inte heller rivas.

Byggnaden var tänkt att fungera som garage till de kommande flerfamiljshusen.