Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset visar hur sårbart Sverige är

Vi i Landsbygdspartiet oberoende brukar tala oss varma för att produkter viktiga för nationen också skall produceras i Sverige.

Det berör egentligen inte bara en högre självförsörjningsgrad av livsmedel, drivmedel och insatsvaror till jordbruket.

Det är inte endast krig eller intrång via de alltmer känsliga datornätverken, som vi behöver skyddas mot. Det är även farsoter av olika slag vi bör ta med i beräkningen och i vilken grad de kan påverka samhället.

Många företag i västvärlden har målat in sig i ett hörn, när det gäller försörjning av komponenter till tillverkningsindustrin.

Ingen kan ha missat hur utbrottet av Corona-viruset påverkat importen från Kina. Fabriker står stilla. Det medför också att till exempel sjukvårdsprodukter tillverkade i Asien inte kan levereras i tid till vår sjukvårdsapparat.

Hur ser tillverkningen av läkemedel och vaccin ut? Detta är avancerade produkter. Klarar vi det själva?

Ser vi till mindre avancerad produktion, som teko-industrin, är den numera utlokaliserad till utvecklingsländer och diktaturer.

Till och med persedlar, som svenska arméns uniformer, är tillverkade i Asien. Ofta står det Made in China eller Made in Sri Lanka i dem.

De ”enkla jobben” har Sverige i mångt och mycket utlokaliserat. Men statsmakten, oavsett regering, brukar envist påtala att de mindre avancerade arbetena behövs på vår egen arbetsmarknad.

Tillverkning av diverse produkter och tillhandahållande av tjänster producerade i vårt eget land skulle leda till ökade antal arbetstillfällen, en mer välmående befolkning och en bättre ekonomi. De enda fördelarna med nuvarande situation är att vi förhoppningsvis blir mer uppmärksammade på de bekymmer en allt mer globaliserad värld erbjuder samt de eventuella miljövinster en mer eller mindre stoppad import från Kina innebär.

Och med handen på hjärtat, behöver vi verkligen se Nya Zeelands havsvikar, innan vi sett Norges fjordar?

Magnus Malmsten

Michael Bonnier

Ann-sofie Hagberg

Peter Johansson

Curt Carlström

Landsbygdspartiet oberoende i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel